U utorak će se održati sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se donijeti odluka o visini paušalnog poreza za obiteljske iznajmljivače.

Svakodnevno stižu reakcije stranaka koje participiraju u radu splitskog Vijeća, a oglasila se i Hrvatska narodna stranka, koja je protiv povećanja paušalnog iznosa.

Evo što su poručili:

– HNS neće podržati Odluku o podizanju paušalnog iznosa za obiteljske iznajmljivače. Naš stav je da u ovom trenutku iznos mora ostati isti, odnosno 300 kuna po ležaju. Tek kada i ako se napravi stručna analiza, detaljan i transparentan plan reinvestiranja tih sredstava u infrastrukturu, javna rasprava, podjela objekata po zonama ili kategorizaciji te se smisli pošten i realan model, tada se eventualno može razmišljati o povećanju paušala. Sada nije vrijeme za eksperimente preko leđa građana.

Protiv poskupljenja smo iz nekoliko ključnih razloga:

  • Neozbiljno je da se ovakve odluke donose na ‘ho-ruk!’ jer uređene države pripremu ovakvih promjena rade nekoliko godina unaprijed, s detaljnim istraživanjima, uključivanjem stručnjaka, ispitivanjem javnog mijenja itd. Omogućiti da se preko noći podigne cijena bilo čega za 500 posto je smiješno!
  • Potpuno je zanemarena činjenica da se turizam u Splitu ozbiljno razvio tek u posljednjih par godina zbog čega su mnogi građani ušli u velike investicije i digli kredite i nepošteno je mijenjati im uvjete sada, a izvjesno je da bi ovakvo poskupljenje otvorilo vrata sivoj ekonomiji.
  • Turizam nije samo gospodarska nego i socijalna grana u Dalmaciji kroz koju mnogi ostvaruju ne samo dodatni prihod nego im je to jedini izvor zarade uz kojeg mogu imati život dostojan čovjeka. Split 80 posto noćenja ostvaruje kroz male obiteljske iznajmljivače. Mnogi su se uslijed relativno povoljnog paušalnog poreza samozaposlili i tako nisu teret državi, a povećanjem paušala mogli bi to postati, kao i mnogi zaposleni u turizmu.
  • Neprihvatljivo je da poskupljuje baš svako davanje – prirez s 10 na 15 posto, porez na kuće za odmor za gotovo 50 posto, paušalna boravišna pristojba s 300 na 350 kuna, a uvedena je posebna tarifa za odvoz smeća.
  • Prihodi od turizma ubiru se kroz javne površine, poreze i prireze na plaće svih zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu te pratećim uslužnim djelatnostima, porez na pića, koncesijska odobrenja, komunalne naknade, a svemu doprinose upravo turisti koji popunjavaju privatni smještaj.

Konačno, ovo nije tema na kojoj bi se trebali prikupljati populistički poeni nego pitanje zdravog razuma i zato poruka MOST-u koji je pitanje od javnog interesa našao kao priliku za obračune – poeni se ne zarađuju vrijeđanjem drugih, nego rezultatima koje oni nemaju, a iza HNS-a je preko 13.000 domova za mlade obitelji kroz programe POS-a i subvencioniranih kredita. Na tome ne stajemo i do 2021. bit će ih 20.000, poručili su iz HNS-a.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime