HGSS: Nije dobro u potrazi za krivcima za prirodnu katastrofu uvlačiti one koji se trude umanjiti posljedice stihija

"Smatramo potrebnim oglasiti se nakon medijskih natpisa, a vezano za požar na Dinari"

Nakon što je planuo požar na Dinari u kojem je stradala bogata fllora i fauna oglasio se HGSS apelom za pomoć u gašenju i sprječavanju štete većih razmjera. Ovaj apel u dijelu javnosti, osobito one vatrogasne, izazvao je mnoge reakcije koje su neki protumačili kao prvu veću napetost između vatrogasca i HGSS-a. Međutim, HGSS je današnjim priopćenjem otklonio svaku mogućnost špekulacija i uvjerio javnost da sukoba nema. Priopćenje HGSS-a prenosimo u cijelosti:


“Smatramo potrebnim oglasiti se nakon medijskih natpisa, a vezano za požar na Dinari.

Natpisi interpretiraju jednu ljudsku i emotivnu reakciju na prizore naše naviše planine koju guta plamen. HGSS, kojoj je zakonom dodijeljena između ostalog i briga o planinama, sigurnosti, planinskoj flori i fauni, emotivno i teško se miri s prizorima kada su dragocjena planinska priroda i planinarski objekti ugroženi. Zato se trudimo učiniti sve što je u našoj moći, pa i apelirati na druge, ne bi li se takve štete spriječile.

No s druge strane potpuno smo svjesni trenutka u kojem se naše kolege i prijatelji vatrogasci odgovorno i učinkovito suočavaju s neviđenim razmjerima izuzetno velikog broja požara, gdje smo im se i mi sa svojim sposobnostima stavili na raspolaganje. Posve je jasno da je to njihova djelatnost, da postoje pravila struke i prioriteti i da mi ne želimo niti možemo dijeliti lekcije nekome tko je kompetentniji i odgovorniji za ovo područje zaštite spašavanja.

Vatrogastvo i HGSS čine temeljnu operativnu snagu sustava Civilne zaštite. Radi se o službama koje funkcioniraju u najtežim situacijama te izuzetno dobro surađuju, što dokazuju i nedavni požari ali i niz akcija traganja i spašavanja u kojima uvijek možemo računati na njihovu pomoć. Nedavni požari bili su katastrofalni no poharali su, i s puno većim posljedicama nego kod nas, druge države Europe. Upravo zahvaljujući vatrogascima, takve posljedice su u Dalmaciji izbjegnute. Nije dobro u potrazi za krivcima za prirodnu katastrofu, uvlačiti one koji se trude i izlažu, ne bi li umanjili posljedice ovih stihija. U ovoj osjetljivoj situaciji kada građani osjećaju stanovitu nesigurnost, uvjeravamo vas da postoji snažno partnerstvo vatrogastva i HGSS-a u implementaciji strategije nacionalne sigurnosti i unapređenju sustava, i izvršenju svih zadaća kada treba pomoći i zaštiti građane.”

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/HrvatskaGSS/photos/a.236428609800745.45158.139286286181645/1226270294149900/?type=3&theater” bottom=”30″]


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0