HGK ŽK Split: Veliki interes za edukaciju o primjeni novog Zakona o pružanju usluga u turizmu

Održano predavanje dio je niza edukacija koje je Hrvatska gospodarska komora organizirala slijedom velikog interesa

Edukacija za primjenu novog Zakona o pružanju usluga u turizmu koji je stupio na snagu 1.
siječnja 2018. godine održana je danas, 15. ožujka u HGK Županijskoj komori Split.


Održano predavanje dio je niza edukacija koje je Hrvatska gospodarska komora organizirala slijedom velikog interesa svih dionika u turizmu. Predstavnici svih 14 turističkih udruženja i zajednica pri HGK sudjelovali su u radnim skupinama Ministarstva turizma pri izradi novog Zakona o pružanju usluga u turizmu, te su time uvaženi prijedlozi gospodarstva. Iako je zbog obvezne implementacije EU direktiva i drugih propisa, onemogućeno potpuno zadovoljstvo, Zakonom je ipak maksimalno iskorišten prostor za kvalitetniji rad u turizmu. Tako će turistički inspektori ubuduće za početak izdati upozorenje poduzetnicima za zatečene nepravilnosti i dati rok za otklanjanje istih, a ne odmah kažnjavati, što su strukovna udruženja tražila dugi niz godina.

Operativnu primjenu novog Zakona u ŽK Split je prezentirao predavač na visokim školama
Aspira i Vern Željko Trezner, istaknuvši temeljna obilježja nove regulative, dok je viši
turistički inspektor u Službi turističke inspekcije – Područne jedinice Split Ivan Klarić predstavio novosti u prekršajnim odredbama. Trezner se posebno osvrnuo na drugačije korištenje pojmova u definiranju usluga turističkih agencija, voditelja poslovanja, turističkih transfera te aktivnosti pustolovnog turizma. Svojim su dolaskom veliki interes iskazali mahom predstavnici putničkih agencija i hotela s područja Splitsko-dalmatinske, ali i Zadarske županije.

Kritična područja primjene EU direktive bit će praktične implikacije primjene definicije paket- aranžmana i povezanih putnih aranžmana, definiranje izuzeća od primjene direktive te pitanja zaštite od nesolventnosti. U pripremi je i priručnik s najčešćim pitanjima i odgovorima vezanim za novi Zakon, a nakon održanog ciklusa predavanja, na web stranici HGK će biti moguće pregledati i snimku održane prezentacije.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0