HGK ŽK Split na EUSAIR skupu u Veneciji

Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Split je nedavno sudjelovala na događanju "EUSAIR Makroregionalna strategija za turizam i prijevoz: Putevi svile – mogućnosti" u Veneciji

Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Split sudjelovala je 20. siječnja 2018. u Veneciji na događanju “EUSAIR Makroregionalna strategija za turizam i prijevoz: Putevi svile – mogućnosti”.


Naime, splitska je Komora predsjedavatelj Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, koji je, uz Forum gradova i mrežu sveučilišta jadransko-jonskog područja, jedan od ključnih sudionika provođenja EU strategije za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR). ŽK Split ujedno koordinira radom okruglog stola za turizam pri Forumu, koji je prošle godine jednoglasno podržao projekt puta svile te u ŽK Split imenovao i osobu za taj projekt.

Glavne teme EUSAIR skupa su bile razvoj turizma s Kinom i infrastrukture kruzing turizma u 8 zemalja Jadransko-jonske makroregije (Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Grčka, Srbija) s ciljem razvoja i promocije ove regije kao integralnog dijela morskih puteva svile. Kina u turističkom smislu predstavlja veliki potencijal za cijelo jadransko-jonsko područje, a rezultati zasigurno neće izostati uz sinergiju, zajedničke projekte i zajednički nastup svih zemalja u okruženju.

Naglasak je bio na diversifikaciji proizvoda, odgovornom upravljanju turizmom te povezivanju destinacija. Govorilo se i o potrebama za inovativnim, pametnim i održivim turizmom, povezivanju obale sa zaleđem te multimodalnom pristupu prometnoj povezanosti. U zaključcima je istaknuta potreba zajedničkog nastupanja cijele regije koja svojom raznolikošću može zadovoljiti goste iz Kine, koji u pravilu duže ostaju te obilaze više destinacija. Suradnja između destinacija jadransko-jonske regije, te zajednički infrastrukturni i logistički projekti u sklopu inicijative Put svile otvaraju mogućnost rastu cijele regije te utiru put cilju zajedničkom svim njenim destinacijama – cjelogodišnjem turizmu.

Skup u Veneciji je organiziralo talijansko predsjedništvo EUSAIR-a, i to dan nakon svečanog otvaranja konferencije “Turistička godina EU-Kina” kojom je započelo obilježavanje zajedničke suradnje Kine i zemalja Europske unije u području turizma u 2018. godini, putem privlačenja kineskih turista u Europu, ulaganja i rasta u turizmu te predstavljanja međusobnih kultura i vrijednosti.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0