HGK ŽK Split: Europska sredstva za razvoj županijskog gospodarstva

Županijska komora Split partner je u pet EU projekata

Županijska komora Split, zahvaljujući intenzivnim međunarodnim aktivnostima posebno na razini jadransko-jonske regije, partner je u pet EU projekata čija je ukupna vrijednost veća od 101 milijuna kuna, a namijenjeni su unapređenju različitih gospodarskih područja – maslinarstvu, razvoju kadrova u turizmu i graditeljstvu, održivosti te poticanju poduzetništva i razvoju start-upova.


– Splitsko-dalmatinska županija posljednje tri godine ima pozitivan trend po pitanju ugovaranja projekata financiranih iz EU sredstava, a HGK – Županijska komora Split, svojom dugogodišnjom kvalitetnom suradnjom s inozemnim partnerima, daje svoj doprinos kroz aktivno sudjelovanje u međunarodnim projektima- poručuje predsjednik ŽK Split Joze Tomaš, navodeći da će na provedbi navedenih projekata intenzivno raditi educirani djelatnici splitske Komore.

Jedan od tih projekata je COOPeR, namijenjen povećanju konkurentnosti proizvodnje maslinovog ulja na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore kroz prekograničnu suradnju. Riječ je o projektu koji je rezultat dugogodišnje suradnje komora u okviru Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, međunarodnog udruženja kojemu je upravo Županijska komora Split bila jedan od osnivača prije više od dva desetljeća. Projekt će doprinijeti razvoju uzgoja maslina u programskom području, većoj kvaliteti maslinova ulja te njegovoj promociji na svim razinama, od lokalnih do međunarodne.

ŽK Split je partner Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Split u projektu PRAG – Prvi korak u karijeri – poslovi budućnosti u graditeljstvu, koji je započeo u ožujku ove godine. Projekt je usmjeren na unapređenje postojećih, razvoj novih te provedbu stručnih praksi na Fakultetu, s krajnjim ciljem povećanja kompetencija i zapošljivosti njegovih studenata.

Prije dva dana potpisan je i ugovor o dodjeli sredstava za projekt Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva Split, u kojem je splitska Komora također jedan od partnera. Cilj mu je obrazovana domaća radna snaga po mjeri gospodarstva i zahtjeva tržišta rada, a poslodavcima će se osigurati primjereniji oblik formalnog usavršavanja za mentore u poduzećima.

Uz partnere iz Austrije, Njemačke, Italije, Rumunjske i Bugarske, ŽK Split je jedini partner iz Hrvatske u projektu čiji je nositelj Modul University iz Austrije, kojim se želi olakšati i ojačati međunarodna suradnja različitih sektora koji su povezani s tvrtkama u turizmu, a sve s ciljem integracije sustavne održivosti.


I u jeku pandemije koronavirusa, u travnju je prijavljen projekt EUREKA u kojemu je ŽK Split jedan od 15 partnera iz Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije, Grčke i Srbije. Projekt se financira u okviru programa Kreativna Europa, a cilj mu je razvoj što većeg broja kvalitetnih poduzetničkih ideja koje će rezultirati start-upovima u zemljama jadransko-jonskog područja.

Putem Adriatic Startup škole projekt je usmjeren na umrežavanje i uključivanje što većeg broja mladih ljudi s idejama u poduzetništvo te paralelno s tim na popularizaciju učenja za poduzetništvo kako bi što više start-upova bilo i uspješno.Osim suradnje kroz projekte, intenzivna međunarodna aktivnost splitske Komore odvija se kroz Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora, u sklopu kojeg je posebno angažirana na poticanju, unapređenju i promociji poduzetništva žena i internacionalizaciji njihova poslovanja. Prošle godine ŽK Split je pristupila i europskoj mreži Mirabilia, koja promovira manje poznate UNESCO zaštićene lokalitete, što otvara mogućnost članicama za umrežavanje te razvoj novih kulturno-turističkih ruta, proizvoda i programa.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime