HGK Split: Ministrica predstavila nacrte Strategije poljoprivrede 2020. – 2030.

"Povećanje poljoprivredne proizvodnje s današnjih 17 na 30 milijardi kuna. To neće biti moguće ostvariti bez značajnog povećanja produktivnosti rada..."

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u prostorijama Županijske komore Split predstavila je danas nacrte Strategije poljoprivrede 2020. – 2030. “Više od farme” i Strategije razvoja akvakulture 2020. – 2030. “Više od ribnjaka”.


U sklopu predstavljanja nacrta strategija te posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji ministrica Vučković je dodijelila i 74 nova ugovora za mjere 6 i 8 s ukupnim odobrenim iznosom potpore u vrijednosti od gotovo 12 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020.

– Najprije smo prezentirali novu strategiju razvoja poljoprivrede i ruralnog prostora za razdoblje do 2030. godine. Nakon toga smo uručili ugovore za 47 projekata koji se financiraju iz Programa ruralnog razvoja koji su namijenjeni financiranju malih poljoprivrednih projekata kakvih baš Dalmacija ima u značajnom broju, te isto tako 6 ugovora koji su vezani za razvoj vidikovaca, poučnih staza, rekreacijskih zona u šumskim područjima – kazala je ministrica.

Kako biste u nekoliko rečenica saželi 10-godišnju strategiju?

– ” koji je danas 5500 eura na, po našim procjenama, 13000 eura. Povećanje dohotka u poljoprivrednom gospodarstvu koje je danas 6000 eura, dok je u EU prosječni dohodak 17.000. Smanjivanje stope siromaštva je naša zadaća ne samo u poljoprivredi nego i u održavanju ruralnih zajednica, s današnjih 26-29 posto za dodatnih 25%. Povećanje dostupnosti moderne ruralne infrastrukture za najmanje 40%. Povećanje u sektoru govedarstva za 20%. Povećanje broja svinja iz domaćeg uzgoja za 35%, povećanje navodnjavanih površina za 25 tisuća hektara.


Kako komentirate srednji prst kojeg je pokazala bivša predsjednica?

– Kao pripadnica HDZ-a zalažem se za očuvanje života od začeća do prirodne smrti, pri čemu mi je zaista nevjerojatno da je ova tema zauzela ovakvo mjesto u kampanji pogotovo u kontekstu jednog traumatičnog iskustva i jednog zločina kojeg oni koji to nisu doživjeli praktički ne mogu niti zamisliti.Kad me pitate o konkretnom slučaju širenja te jedne slike, koja je vjerojatno u dobroj namjeri, ja to ne bih napravila. Sve su slike sa smiješkom, a meni to stvarno izaziva osjećaj teške nelagode i iznimno suosjećam sa ženama koje su to prošle.

Što vi u 10. jedinici građanima kao predstavnik HDZ-a možete obećati?

– Ja bih se pokušala koncentrirati na ovaj dio posla za koji sam vezana: regionalni razvoj, fondovi, poljoprivreda. Rekla sam jučer na predstavljanju liste da sam zahvalna što sam na listi i što sam okružena ljudima s kojima imam puno dobrih iskustava predvođenim ministrom Berošem koji je ostvario veliki uspjeh u očuvanju dobre epidemiološke slike.

Predsjednik HGK ŽK Split Joze Tomaš je kazao:

Ovo je itekako vrijedna pomoć našim poljoprivrednicima. Naime, konkretnih, a ne imaginarnih 12 milijuna kuna u ovom trenutku doprinijeti napretku poljoprivrede u županiji. Nije samo u pitanju poljoprivreda. Ovdje imamo nekoliko projekata koji se naslanjaju na turizam, to su edukativne, poučne staze, vidikovci itd. Radi se o široj priči razvoj i kompatibilnosti svih gospodarskih grana u županiji.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime