Povodom obilježavanja Međunarodnog dana međusobnog pomaganja koji se svake godine obilježava 26. listopada, članovi Odbora za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku GO HDZ Split posjetili su Centar za rehabilitaciju Samaritanac, specijaliziranu ustanovu osnovanu za pružanje usluga skrbi izvan vlastite obitelji nepokretnim osobama s izraženijim stupnjem fizičke i psihičke retardacije.

Kao suvremeni Centar u sustavu ustanova socijalne skrbi, prvotnoga naziva Zavod za rehabilitaciju, čiji je osnivač Vlada Republike Hrvatske, sa svojim radom započeo je 1995. godine u objektu čiji je vlasnik samostan časnih sestara Službenica Milosrđa u Splitu, a koji je za tu svrhu ustupio na korištenje novouređene prostorije i potrebitu opremu. Stručni i sveukupni rad određen je i provodi se po Pravilniku Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, a financira se iz državnog proračuna. Smještajni kapacitet Centra je 36 korisnika.

Ravnateljica Samaritanca, časna sestra Renata Cvitković upoznala ih je s radom Centra i problematikom s kojom se susreću u svom radu, te su zajedno obišli korisnike i imali priliku vidjeti i njihove ručne radove koji u sebi nose spoj predanosti, strpljivosti i ljepote.

Djelatnici i volonteri ustanove koja je dobila ime po Isusovoj priči o dobrom Samaritancu, koji je nepoznatu čovjeku u nevolji spasio život, svojim trudom i radom svakodnevno svjedoče ljubav prema čovjeku, prema onim najpotrebitijima, te svoju vjernost Bogu žele ostvariti i kroz dobra djela prema korisnicima ove kuće.

– Važno je da se kao zajednica svi dobro osvrnemo oko sebe i poslušamo druge i njihove potrebe, da zaboravimo sve prepreke i granice koje nas razdvajaju i međusobno pomažemo jedni drugima u svakom smislu riječi, te tako, učeći jedni od drugih, postanemo još bolji ljudi.
Ne kaže se uzalud da se „dobro dobrim vraća”, stoga počnite već danas svakodnevno činiti dobra djela jer nikad ne znate kada će i vama zatrebati pomoć -, poručili su članovi Odbora za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku GO HDZ Split.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime