HDZ i HGS dogovaraju posljednje detalje suradnje: Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine 4. srpnja

HDZ, HSS i HGS upravljat će Splitsko-dalmatinskom županijom sljedeće četiri godine

Konstituirajuća sjednica Županijska skupštine Splitsko-dalmatinske županije održat će se 4. srpnja, dan nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Splita. Za razliku od Gradskog vijeća u Splitu, gdje još vlada kakva-takva neizvjesnost oko sastavljanja većine, u Županijskoj skupštini već je sve jasno.


Kako doznajemo od izvor iz HDZ-a, dogovaraju se posljednji detalji suradnje HDZ-ove koalicije u Županijskoj skupštini s HGS-om Željka Keruma. Nastavak je to suradnje ove dvije političke opcije koje su imale posljednje četiri godine. Podsjetimo, u prošlom sazivu Županijske skupštine HDZ-ovom bloku “leđa” je držao upravo HGS. Petroslav Sapunar četiri je godine bio predsjednik Županijske skupštine.

Hoće li HGS opet imati predsjednika Skupštine?

U novom sazivu HDZ i HSS osvojili su 22 vijećnička mandata, što ih je stavilo u još povoljniju poziciju nego prije četiri godine, kada je HDZ-ov blok sadržavao znatno više stranaka. HGS će sljedeće 4 godine imati 7 vijećnika, a 4. srpnja ćemo doznati hoće li i ovoga puta imati svoga predsjednika.

Za većinu u Skupštini potrebno je 26 “ruku”, a HDZ, HSS i HGS zajedno imaju i više nego dovoljnih 29 vijećnika.

“Živa” oporba

Oporbu će tako, sada je već izgledno, činiti jak MOST-ov klub s 10 vijećnika, SDP-HNS s 8 i Pametno s 4 vijećnika. MOST i Pametno prvi put se pojavljuju u Županijskoj skupštini, a obje stranke najavile su vrlo živo oporbeno djelovanje.

Hoće li se izgledna koalicija HDZ-a i HGS-a u Županiji uvjetovati suradnju ove dvije stranke i u Gradskom vijeću Splita, doznat ćemo sljedećih desetak dana.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0