GUSARSKA BITKA U OMIŠU Uživajte uz gastro delicije, gusarske bitke i koncert Jasmina Stavrosa

Za one najmlađe se večeras organizira Dan malih gusara

Gusarska bitka u Omišu koja se već jedanaestu godinu za redom održava u gradskoj luci, tijekom godina je postala jedan od tradicionalnih i centralnih ljetnih događanja na području Omiša, Splitsko-dalmatinske županije i cijele Hrvatske. Ovaj jedinstveni događaj predstavlja rekonstrukciju stvarne povijesne bitke između omiških gusara i Mlečana u 13. stoljeću, a temeljeći se na povijesnim činjenicama i tako doprinosi stvaranju prepoznatljivog brenda Omiša kao gusarskog grada.


U Bitki svake godine sudjeluje više od stotinu naoružanih „Gusara“ i „Mlečana“, kao i pripadnika povijesnih postrojbi „Kumpanjija“ iz Blata na Korčuli, „Trombunjera“ iz Dubrovnika i „Uskoka“ s Klisa.

Program događanja

14. – 20. kolovoza GUSARSKI GASTRO TJEDAN

U odabranim ugostiteljskim objektima u gradu Omišu od 14. – 20. kolovoza traje gusarski gastro tjedan.

17. kolovoza DAN MALIH GUSARA, Plato Toreta, od 18:30


– 18:30 Toreta; Okupljanje malih gusara, zabava i gusarske igre za djecu

– 21:00 Plato iza Narodne knjižnice; Centar za kulturu – predstave „Ribar Palunko i njegova žena“ ,Kazalište ”Ivana Brlić Mažuranić” Slavonski Brod i ”Emocionalna prtljaga”, Dramska družina Vis– 22:30 Toreta, Koncert „Music talents“ – Teana Kovačević

Okupljanje malih gusara će započet upoznavanjem i dočekom pravih omiških gusara. Nakon toga slijede gusarske sportske igre pod vodstvom sportskog društva “Sanus vita“, a pridružit će se i Kliški uskoci koji će sve okupljene učiti gađanje mete pomoću luka i strijele. Akademska slikarica Vera Mekinić će svojim čarobnim kistom djecu preobraziti u prave gusare. Druženje će trajati do početka predstave „Ribar Palunko i njegova žena“ i „Emocionalna prtljaga“. Nakon predstave zslijedi atraktivan koncert i nastup „Music talents“ by Teana Kovačević.

18. kolovoza GUSARSKA BITKA , Gradska luka, od 19:30

– 19:30 Toreta; Mimohod vojnih postrojbi kroz grad

– 20:30 Gradska luka, Gusarska bitka

– 22:00 Toreta, Koncert Jasmin Stavros

Organizator festivala je Turistička zajednica Grada Omiša, pokrovitelji Grad Omiš, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije , Hrvatska turistička zajednica, te sponzor Studenac.

– Pozivamo vas da i vi uživate u ovom atraktivnom događaju kojeg svake godine prati više od 10 tisuća gledatelja!- poručuju organizatori.

Nakon Bitke KPU „Omiški gusari“ vas pozivaju na koncert Jasmina Stavrosa.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0