Gradonačelnik Vrgorca: “Marić zavarava građane. Porez na nekretnine će biti veći od komunalne naknade”

"Za pretvaranje komunalne naknade u nenamjenski prihod grada ili općine bilo je dovoljno promjeniti par članaka u Zakonu o komunalnom gospodarstvu"

Otpor građana prema porezu za nekretine sve je jači. Udruga Lipa je prikupila preko 115 tisuća potpisa građana koji se protive uvođenju novog nameta. Nezadovoljnim građanima se nakon načelnika Općine Primošten, Stipe Petrine, pridružio i gradonačelnik Vrgorca, Ante Pranić.


Pranić smatra kako ministar Marić zavarava građane izjavama da se ne radi o novom nametu, jer je za pretvaranje komunalne naknade u nenamjenski prihod grada ili općine bilo dovoljno promjeniti par članaka u Zakonu o komunalnom gospodarstvu. Smatra i da je prikupljanjem podataka o nekretninama stvara baza za uvođenje vrijednosnog poreza na nekretnine.

– Preko leđa gradova i općina ministar Marić želi dobiti unificiranu mapu svih nekretnina u Hrvatskoj koja će biti osnova za uvođenje vrijednosnog poreza na nekretnine (pravog poreze na nekretnine). Ako se zbilja želi komunalna naknada pretvoriti u nenamjenski prihod grada ili općine dovoljno je bilo promjeniti par članaka u Zakonu o komunalnom gospodarstvu. Hoće li vrijednost poreza na nekretnine biti ista kao i komunalna naknada? Neće, jednostavnom usporedbom Zakona o lokalnim porezima i Zakona o komunalnom gospodarstvu. Posebno će na udaru biti neizgrađeno građevinsko zemljište.

Sadašnjim Zakonom o komunalnom gospodarstvu koji definira vrijednost komunalne naknade koeficijent namjene (Kn) za neizgrađeno građevinsko zemljište iznosi 0.05, a novim Zakonom taj koeficijent se definira na vrijednost 0.5. Nadalje uvode se dodatna dva koeficijenta. Koeficijent stanja (Ks) koji može ići na vrijednost 1.2 i koeficijent dobi (Kd) koji, između ostalog, iznosi 1.1 za objekte sagrađene od 1988. do 2005. godine koeficijent, odnosno 1,2 za objekte sagrađene od 2006. godine do danas. Dodatna dva koeficijenta koja su veća od 1, jednostavom matematičkom operacijom dolazimo do zaključka da će za istu kvadraturu veći biti porez na nekretnine nego komunalna naknada.

Smisao ovog poreza je unificiranje rješenja svih gradova i općina u Hrvatskoj koji će “sutra” poslužiti za pravi porez na vrijednost nekretnine. Baš zato se uvode dodatna dva koeficijenta koja mogu usmjetiti okvirnu buduću vrijednost nekretnine. Pametno osmišljena stategija u kojoj gradovi i općine moraju provesti novi Zakon inače gubimo kompletan prihod 2018 godine, a da ne govorim o prekršajnim odredbama. Sigurno starije osobe u nekom našem selu ne psuju ovih dana Marića nego Pranića kada na kućnu adresu dostavimo formulare. – kaže Pranić.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0