Izlaganja vijećnika o izvješću gradonačelnika za prvo polugodište 2018 komentirala je dogradonačelnica Jelena Hrgović.

– Neki dvorani su bili dugo na čekanju, uključujući koncertnu dvoranu. U ovom trenutku mogu reći da je u dobroj fazi, nakon 14 godina gradnja je u punom zamahu.

Gradonačelnik se na hvali sistematizacijom, nego podno izvješće.

I sami smo nezadovoljni stanjem na terenu oko komunalnih redara, tu očekujemo bitne pomake na bolje sljedećih mjeseci.

Što se tiče neupisane djece u vrtiće. U prvom krugu je oko 300 djece ostalo van sustava, nakon žalbi došli smo do 146 neupisane djece. Vrtići se nisu gradili godinama, demografski pokazatelji su u Splitu dobri, a sve nas to mora ubrzati u nalaženju rješenja. Upisi počinju 1. rujna, a nakon 15. rujna ćemo znati stvarno stanje konzumiranog upisa. Svako neupisano dijete je za nas neuspjeh. U tome smo svi suglasni. U ovom trenutku dječji vrtić Ružmarin je u završnoj fazi dokumentacije, sljedeće godine trebala bi krenuti gradnja, nadamo se da će i na Pujankama biti izgrađen novi vrtić. Vrijeme gradnje je najčešće dvije godine.

U cijelom procesu smo uspjeli aplicirati na program popodnevne smjene, potpisujemo ugovor s dvije vrtićke smjene.

Nakon 14 mjeseci u Gradskoj upravi, žao mi je da su neki naš rad ocijenili nedovoljnim. Nastojat ćemo da naš entuzijazam neće biti smanjen.

Dogradonačelnik Nino Vela komentirao je premalo kazni komunalnog redarstva. Zadnjih par mjeseci napravljeno je 4 puta više kazni nego u prethodnom razdoblju. Bitno je preventivno djelovanje i budući dolazak 19 novih komunalnih redara.

– Kolege iz Čistoće će napravili sve što su mogli, svaki dan se događaju nove aktivnosti. Što je veći grad, plan gospodarenja otpadom dovesti do veće funkcionalnosti. Najbolji rezultati su u manjim gradovima – kazao je

Gradonačelnik Opara komentirao je trosatnu raspravu.

– U raspravi prepoznajem težnju za boljitkom grada. Ima smisla provesti raspravu. Prvih 6 mjeseci ove godine krenuli smo rasterećeni naslijeđenih tegoba.

Zahvaljujem gospodinu Čupiću koji je rekao da osjeća djelomično zaslužan. Jedna je od novoformiranih službi je ona za EU fondove. Integriranost našeg Grada u povlačenju sredstava pokazat će kvalitetni iskorak.

Zahvaljujem g. Markiću, da DPU Žnjana ide, imali smo vrlo kvalitetne sastanke nekidan, uskoro će doći ovdje na klupe.

G. Marčić je spominjao hodogram. Hodogram za hospicij Maestral je u nacrtima.

Što se tiče strategije razvoja Splita, neke kritike stoje. Stojim iza svog mišljenja. Sveučilište u Splitu kao važan čimbenik s kojim smo i do sada imali partnerske odnose, je ustanova za kojeg vjerujem da može napraviti temeljni dokument za strategiju. O tome sam dobio jamstva oba kandidata za rektora. Jedna od prvih odluka novog rektora trebala bi biti odluka od izradi dokumenta strategije. Naša agencija RaSt je u kvalitetnoj suradnji sa Sveučilištem povukla već velik dio dokumentacije. Na projektu vrijedno radimo.

G. Čikotić je nabrojao niz tema. Što se tiče Zavoda za urbanizam, nisam od toga odustao. Nisam odustao od uvođenja reda u prostor. Moja primarna želja je savjetodavno tijelo koje će se baviti promišljanjem kompletne aglomeracije. To bi značilo 5 novih zaposlenih i novo opterećenje proračuna, a s druge strane imamo jedno inertno tijelo.

Gospođo Puljak, vi imate pravo polemizirati, to je Vaše pravo, ali žao mi je jer mislim da odgovoran političar ne bi smio sebi dopuštati izjavom prejudicirati ishode mogućih pravnih procesa. Referiram se na žalbe kolega koji se imaju pravo žaliti. Već sada imate projekcije ishoda mogućih sudskih sporova, a to ne trebali sebi uzimati u vokabular. Molim vas da se od toga ubuduće suzdržite.

Vidim da se isplatilo raspravljati jer niz kritika i pohvala dobar poticaj za rad naprijed. To cijenim neovisno tko s koje strane stole sjedi. Raspravljamo o boljitku grada i hvala vam svima na tome.

Glasovanju je pristupilo 32 vijećnika, 20 je vijećnika bilo za, 10 je bilo protiv i 2 suzdržana.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime