Nesvakidašnjem prizoru svjedočili su mnogobrojni Zadrani i njihovi gosti u subotu navečer. Naime, jedna je ekipa nasred zadarske rive pekla - janjca! Zapalili su vatru na limenoj podlozi, postavili roštilj i nekoliko sati pekli svoju večeru. Kako doznajemo, ne radi se o turistima, nego o domaćem stanovništvu koji su ovo napravili pod krinkom fešte "Noć punog Miseca".
Da pečenju janjca nije mjesto na rivi, smatra Erol Gaši, gradski vijećnik SDP-a u Zadru.
"Zadar 2019., turistička sezona za prave sladokusce. Dođeš na rivu ovog tritisućljetnog grada i okreneš janje na ražnju.
Hitchcock i njegova zapažanja Zadra s najljepšim zalaskom Sunca su precijenjena. Od Sunca se ne živi, treba zavrtit janje. Na rivi. Jer, realno, to smo mi danas... Njihove ovce - kazao je Gaši.
Događaj u organizaciji TZ Grada Zadra
Manifesticija "Noć punog miseca" održala se se od 11. do 13. srpnja na Rivi, a centralno događanje bilo je 13. srpnja 2019. godine.
Noć punog miseca je manifestacija koja promovira tradiciju, povijest, kulturu, običaje i gastronomiju zadarskog kraja. Festival je to hrane, kulture, tradicije i običaja zadarskih otoka, priobalja i zaleđa, priopćili su iz TZ Grada Zadra.
"Tradicionalni je to, osamnaesti po redu festival kulture, hrane i običaja zadarskog kraja koji nas na trenutak vraća u daleku prošlost i podsjeća nas kako je to nekada bilo.
Zbog nje ljudi prevaljuju stotine kilometara da bi iznova doživjeli manifestaciju poznatu u cijeloj zemlji i šire kao Noć punog miseca.
Ugasit će se ponovo javna rasvjeta, riva će biti obasjana svjetlom baklji i svijeća, štandovi će nuditi raznolika tradicionalna jela, brodovi se pretvarati u ploveće štandove, riva će odzvanjati u klapskoj pismi i plesu, turisti i domaći nasmijani i veseli šetat će i uživati ispod velikog i sjajnog mjeseca...
Brodovi se pretvaraju u ploveće štandove na kojima se nudi sve od najbolje tunjevine i srdela čuvenih kaljskih ribara do novigradskih dagnji. Starinske, privremene konobe poslužuju najraznolikija tradicionalna jela, od ninskog šokola do smokava, sira, rakije i ostalih delicija" - pojašnjavaju u Turističkoj zajednici, nigdje ne spominjući pečenje janjca na rivi.