Grad Split je u 2019. godini po prvi puta od svoga postojanja ostvario prihode u iznosu preko 1 milijardu kuna. Prihodi iznad milijardu kuna ostvareni su zbog značajnijih aktivnosti na naplati starih potraživanja gdje je u 2019. ostvaren pozitivan financijski efekt od gotovo 80 milijuna kuna.

Pozitivan financijski efekt je zabilježen i na rashodovnoj strani gdje je pojedinačno ostvarena najznačajnija ušteda u financijskim rashodima u iznosu od 13,16 milijuna kuna, upravo kao posljedica bolje naplate prihoda i kvalitetnijeg upravljanja likvidnošću Proračuna Grada. To je nastavak trenda ušteda na financijskim rashodima u zadnje dvije proračunske godine, a uzevši u obzir i ostvarenu uštedu u 2018. godini od 12,44 milijuna kuna, u samo dvije proračunske godine ukupna ušteda u financijskim rashodima iznosi 25,6 milijuna kuna.

I 2019. godina je završena bez kreditnog zaduženja čime je Grad Split jedna od rijetkih lokalnih jedinica s najmanjim postotkom kreditnih obveza u odnosu na ukupni proračun koji je na razini 3%, a na kraju 2020. godine očekujemo daljnje smanjenje na razinu od 1,6% s obzirom na činjenicu da i u 2020. nisu planirana kreditna zaduženja.

Ostvareni pozitivni efekti u upravljanju financijama Grada Splita omogućili su značajnija ulaganja u gradske investicije, u odnosu na ranije godine, pa je tako u 2019. godinu uloženo preko 200 milijuna kuna proračunskih sredstava za izgradnju škola, kupnju poslovnog prostora u kojem se uređuje novi vrtić, izgradnju dječjih igrališta po različitim lokacijama grada, izgradnju garaža i gradskih cesta, rekonstrukciju kulturnog objekta Hrvatski dom te izgradnju zgrade za branitelje nakon dugog čekanja od gotovo 10 godina. Visina uloženih vlastitih proračunskih sredstava u gradske investicije u 2019. je za 2,2 puta više u odnosu na 2016. godine kada je uloženo 90 milijuna kuna u gradske investicije.

Nadalje, i u tekuće održavanje komunalnog reda na području grada uložena su značajnija sredstva u odnosu na ranije godine pa je tako u 2019. utrošeno preko 126 milijuna kuna što je povećanje za 37,3 milijuna kuna u odnosu na uloženih 88,7 milijuna kuna u 2016. godinu.Proračunom za 2020. godini Grad Split je povećao iznose ulaganja u gradske, kapitalne investicije na 252 milijuna kuna i 130 milijuna kuna u održavanje komunalnog reda što za sobom i dalje povlači učinkovito upravljanje gradskim financijama.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime