Dok brojni autobusi puni mladih ljudi iz Hrvatske svakodnevno napuštaju domovinu u potrazi za boljim sutra, Švicarka Kathrin Kopp, koja već godinama živi u gradu pod Marjanom, ima samo jedan san: ostati trajno živjeti u Splitu!

Ona je posljednjih nekoliko godina prošla vrlo težak put do dobivanja dozvole za privremeni boravak u Hrvatskoj i to na temelju legalnog obrta koji je otvorila kao samostalni glazbeni umjetnik. Kako je izgledao njen mukotrpni trud oko dobivanja privremene dozvole za boravak, možete pročitati ovdje.

Splićani su već dobro upoznali Kathrin, od milja su je nazvali Kate, a ona ih gotovo svakodnevno na ulicama Splita uveseljava lijepim pjesmama. Kate je ulična sviračica na akustičnoj gitari, potpuno nenametljiva i uhu ugodna. Sve nabrojeno izgleda nije bilo po volji Grada Splita, pa je Švicarka ovih dana otjerana iz Marmontove ulice.

Kate se o ovome kratko oglasila na Facebooku:

Peristil: dobro
Marmontova: OTJERANA
Pjaca: dobro

Ali bili su pristojni. Dvojica mladih redara. Malo sam s njima popričala. Samo su me zamolili da se uklonim i ‘hvala na suradnji” – napisala je u srijedu navečer čime je izazvala brojne tužne reakcije Splićana.Grad: Donosimo novu Odluku o uličnim zabavljačima na javnim površinama

Katino tjeranje iz Marmontove ima veze s nacrtom gradskog prijedloga Odluke o uličnim zabavljačima na javnim površinama. Cilj je regulirati uvjete i način korištenja javnih površina kao što su i drugi razvijeni gradovi regulirali.

Pošto bi prestanak mogućnosti da Kate svira na ulicama Splita značio prestanak jedinih primanja koja ima, to bi nužno dovelo do prestanka mogućnosti da plaća podstanarinu i da uopće živi u Splitu.

“Navedena Odluka prošla je zakonsku proceduru javnog savjetovanja u vremenskom razdoblju od 11.09. do 11.10.2018.godine. Procedurom javnog savjetovanja omogućeno je svim zainteresiranim osobama da daju svoja mišljenja i prijedloge u svezi predmetne Odluke. Redovnom procedurom Odluka će biti upućena Gradskom vijeću na usvajanje.

Primjena Odluke o uličnim zabavljačima na javnim površinama ima za cilj uvođenje reda u pogledu buke i izbora uličnih zabavljača.

Izbor uličnih zabavljača će obavljati stručne Službe Grada Splita i TZ Grada Splita putem javnog poziva temeljem kriterija koji će biti sastavni dio javnog poziva, odabrani ulični zabavljači će dobiti odobrenje Grada Splita, stoga bilo kakvo zauzimanje javne površine bez odobrenja ili suprotno od odobrenja nije dozvoljeno” – dio je odgovora Natali Ribičić, voditeljice Odsjeka za gospodarenje imovinom Grada Splita, koji je poslala Kati na njen upit o njenoj budućnosti.

Hoće li Split otjerati Katu?

Razumljiva je namjera Grada da regulira uvjete i način korištenja javnih površina, ali bi vijećnici trebali dobro promisliti jesu li svi gradski glazbenici i zabavljači isti te uvažiti posebne okolnosti koje se razlikuju od slučaja do slučaja.

Jedno je sigurno, Kate je već puno ljubavi utkala u grad u koji se doselila i bilo bi uznemiravajuće da je isti taj grad ne zadrži i zaštiti.1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime