Grad Split izgubio još jedan spor, Marini Wallner mora platiti 25 milijuna kuna

Vilu Matić Marina Wallner kupila je od Željka Keruma 2011. godine za 10 milijuna eura


Grad Split izgubio je još jedan spor težak punih 25 milijuna kuna. Presuda splitskog Trgovačkog suda ide u korist propale Elanije građevinske poduzetnice Marine Wallner, a vezana je uz ukidanje građevinske dozvole za objekt Vila Matić koja je krajem 2016. godine došla u ruke Tommyja.


Problem je ispao s dijelom građevinske dozvole koji uključuje etažiranje objekta. 2015. godine Upravni odjel Grada Splita stavio je taj dio dozvole van snage uz obrazloženje da nije po GUP-u koji na tom mjestu predviđa cjeloviti objekt. S etažiranjem Wallner bi mogla prodavati apartmane zasebno, piše Index.

Ministarstvo graditeljstva stalo je na stranu Wallner. Po njima trebalo je donijeti novu odluku i bolje je obrazložiti, a ne samo mijenjati dio koji se odnosi na etažiranje. Grad Split pokrenuo je upravni postupak, no izgubili su. Wallner je nakon toga podnijela tužbu Trgovačkom sudu. Sutkinja je koji je nakon svega par ročišta odlučila u njenu korist.

Grad Split uložio je žalbu o kojoj bi trebao odlučiti Visoki trgovački sud.

Baldasar: U mom mandatu Grad Split platio je 250 milijuna kuna po presudama i ovrhama

Bivši gradonačelnik Ivo Baldasar i dalje smatra da su sve napravili po zakonu.

“Ne sjećam se detalja, ali ako je točno da je sutkinja rekla da se gradonačelnik miješao u taj predmet, to je onda neprofesionalno s njene strane jer me nije zvala na suđenje i saslušala. Mogu kategorički potvrditi da nikada nijednom pročelniku nisam naredio ništa što je bilo protiv njihove volje. Ne znam na temelju čega je sutkinja izvela takav zaključak. Nije ovo jedini slučaj da sud zauzima drugačije mišljenje od jedinice lokalne samouprave. Ja se s tim i dalje ne slažem, ali tko sam ja da se suprotstavim sudu”, kazao je Indexu Baldasar.Otkrio je i kako je ova presuda od 25 milijuna kuna kap u moru sporova koje su zapljusnule Banovinu.

“U četiri godine mandata došlo mi je na naplatu 250 milijuna kuna različitih sudskih presuda i ovrha. Tako to ide. I sadašnjem gradonačelniku doći će nešto od prethodnika. Ja nisam imao sreće. Prethodnici su puno manje plaćali. Nikada toliko presuda i ovrha kao u mom mandatu. Grad je u mom mandatu plaćao i sporove iz doba gradonačelnika Zvonimira Puljića, ali i Željka Keruma, poput lomova na zaleđenim splitskim ulicama. I neke prastare sporove po pet, šest milijuna kuna. To je jedan kontinuitet, nekoga uhvati više, nekoga manje”, kaže Baldasar.Kerum prodao Vilu Matić i izdao građevinsku dozvolu

Marine Wallner ostala je nedostupna.

Vilu Matić kupila je od Željka Keruma 2011. godine za 10 milijuna eura. Kerum je u to doba bio gradonačelnik i za vrijeme njegovog mandata izdana je građevinska dozvola koja je poslije postala predmet spora. Tvrtka Marine Wallner zapala je u poteškoće te je završila u predstečajnoj nagodbi s 200 milijuna kuna duga, piše Index.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0