Svake godine Split broji sve više turista i polako se pretvara u pravu turističku destinaciju. Nije trebalo dugo da se Splićani prilagode ovom trendu pa su mnoge stanove i prostorije adaptirali i prilagodili turističkoj namjeni. Val sveopćeg podređivanja turizmu vjerojatno se ponajviše osjeti u staroj gradskoj jezgri. Dio je to grada kojim caruju apartmani i brza hrana, a ostali sadržaj užurbano nestaje.

Lani smo svjedočili otužnoj situaciji kada je nakon dugih 157 godina s radom prestala knjižara Morpurgo, jedna od tri najstarije knjižare u Europi – uz one u Lisabonu i Parizu.

Malobrojni preostali stanovnici ovog dijela grada znaju kako je težak život u staroj gradskoj jezgri ne samo za vrijeme sezone, nego cijele godine. Trend je neminovan, stari dio Splita se užurbano iseljava, bujaju predgrađa; od Kaštela, preko Solina do Podstrane.

Sezona je iza nas, prekrcane šetnice i prenapregnute prometnice nećemo gledati do prve sljedeće vrućine, stigle su jesenske kiše i Split se vratio u svoju otužnu stvarnost koja kaže da druge industrije u Splitu gotovo nema, sve je podređeno turizmu. O tome svjedoče više nego tužni prizori koje smo snimili na Rivi, Voćnom trgu, Domaldovoj…

Closed“, “Zatvoreno zbog kolektivnog godišnjeg odmora do 20. veljače 2019.”, “Zatvoreno – otvaranje ožujak 2019.”, “Dragi gosti, restoran će biti zatvoren zbog kolektivnog godišnjeg odmora” – samo su neke od obavijesti koje vise na lancima zatvorenim objektima po gradu. Računica je jasna, ugostiteljima se ne isplati raditi u hladnijem dijelu godine.

Tko “šljivi” Splićane, turisti su ionako jedini bitni…Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime