Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Dusina – Veliki Prolog u subotu 15. kolovoza proslavila je svetkovinu Velike Gospe.

Slavljeno je šest misa u sudjelovanju brojnih vjernika, a središnje slavlje kojem je prethodila procesija s Gospinim kipom koji su nosile doktorice i medicinske sestre predslavio je prof. dr. don Tonči Matulić, javlja IKA.

„Rođeni smo okuženi ljagom istočnoga grijeha, sve što činimo, činimo u ozračju grijeha,  stoga nam je potrebna krsna milost… U ozračju pomiješanosti dobra i zla često puta ljudi čine dobro, i misle da čine dobro, a zapravo čine zlo; često čine zlo, i misle da čine zlo, a zapravo čine neko dobro… To je paradoks dobra i zla, stoga nam je potrebna višnja milost, svjetlo vjere, jedan dar odozgo, da možemo rasuđivati dobro i zlo, da možemo dobro zvati dobrim a zlo zlim, da to možemo temeljito razlikovati, jer, ukoliko nam nedostaje to svjetlo, doista smo izloženi tami i krivoj prosudbi“, istaknuo je dr. Matulić u propovijedi.

Blažena Djevica Marija bila je pošteđena te ljage, te bila dostojna nositi Sina Božjega. Njezino tijelo nosilo je Boga živoga, ta milost koja je zračila u nju samu, posve je preobrazila. Vidimo i sami – kada surađujemo s krsnom milosti, kad surađujemo s milosti oproštenja grijeha ili bilo kojom drugom milosti, čudesna djela se događaju. „Majka svakoga od nas dolazi nam kao brižna majka, moli za sve nas, pazi na sve nas, to je majka… Majka ne može drugačije, majka izdaje svoj poziv i svoje zvanje kada čini drugačije. Marija moli, bdije nad svojom Crkvom, kod svoga Sina Gospodina našega Isusa Krista zagovara svakodnevno, proseći za nas milosti koje smo mi svakodnevno svjedoci“, zaključio je homiliju dr. Matulić.

U koncelebraciji mise uz župnika don Dražena Radmana bili su biokovski dekan fra Josip Repeša, neretvanski don Davor Bilandžić, i dr. don Drago Ćurković, župnik na zamjeni u župi Šipovača. Pjevanje su predvodili pučki pjevači a za orguljama je bila Matea Kalajžić.

Za slavlje se župa pripravljala trodnevnicom. Na uočnicu svetkovine nakon mise održana je marijanska procesija sa svijećama, potom koncert zborova koji su pjevali tijekom trodnevnice – zbor župe Zagvozd, zbor mladih sa Spinuta i Klapa Benedictus iz Humca.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime