Gornja Podstrana je živopisno i povijesno mjesto, ujedno i najviši je naseljeni predio današnje općine Podstrana. Povijest moderne Podstrane dobrim dijelom kreće s ovoga područja u gornjem dijelu brda Perun. Upravo su južne padine Peruna, brda koje je ime dobilo po staroslavenskom božanstvu, svojom blagom klimom i plodnim parcelama učinile ovo područje prepoznatljivim po uzgoju voća i povrća.

Jedna od znamenitosti ovog naselja je crkva koja je izgrađena daleke 1779., a obnova je krenula prije četiri godine. Crkva je posvećena Bezgrešnom začeću Blažene Djevice Marije.

Gornju Podstranu ovog je tjedna posjetio splitski fotograf Ivan Banović.

– U crkvi se nalazi kip Gospe za koji kažu da ima najljepše oči od svih kipova, a mještani se ponose njime. Mještani su mi za potrebe fotografiranja otvorili crkvu i pokazali unutrašnjost. Po mom sudu, ovo je jedna od najljepših dalmatinskih crkava iznutra koje sam vidio – govori nam Banović.

Danas Gornja Podstrana nije naseljena kao nekada, nekadašnja kućna ognjišta prepuštena su zubu vremena, no dobar dio starina obnovljen je i moderniziran u turističke svrhe. Uredne i obnovljene ceste, šetnice, brojni putokazi i vrlo “ukusno” odabran dizajn vanjske rasvjete ukazuju da ovo mjesto razmišlja turistički i to tako da uvažava tradiciju i prirodnu ljepotu.

U nastavku pogledajte fotogaleriju Ivana Banovića, a više njegovih fotografija možete pogledati na njegovom fotografskom Instagram profilu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime