Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split, medijima je poslao priopćenje vezano za ‘slučaj Tente’.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

– Nepoznat netko je u ime Grada Splita podigao hrvatsku zastavu na Prvi marjanski vrh, na kojemu su, kako piše na web stranici Grada ‘Frane Tente i njegovi prijatelji 1947. godine podigli hrvatsku zastavu bez zvijezde’.

Postavljanje ‘hrvatske zastave bez zvijezde’ na Marjanu 10. travnja 1947. godine, na dan proglašenja NDH 1941. godine, nema pak baš nikakve veze s Franom Tentom, bilo izravne ili neizravne. To je napravio Frane Bettini. Među pripadnicima njihove skupine koji su na bilo koji način sudjelovali u tome nije bio Frane Tente. Kako nije poznato da je Frane Bettini ubijen ili da je umro u zatvoru, ime Frane Tente, za kojeg se ističe da je umro u zatvoru od posljedica zlostavljanja, neutemeljeno se povezuje s činom podizanja zastave i koristi se u pokušaju ‘romantiziranja’ 10. travnja, a time i ustaša, i to baš u Splitu u kojem je ustaški pokret imao zanemarivu potporu, dok je ogromna većina građana podržavala antifašistički pokret.

Frane Tente bio je pripadnik Ustaške mladeži, te njezinog ‘elitnog’ dijela Ustaški jurišnici, koji su bili pomoćna vojna formacija. Početkom ‘Križnog puta’ pušten je kući kao civil. U par navrata je privođen, a na kraju je osuđen zbog toga što je sastavljao i dijelio proustaške letke, poput onog ‘Svi u križare’. Na taj način se pozivalo građane na uključenje u ustaški oružani otpor nakon Drugog svjetskog rata. Čelnik ‘križara’ bio je ustaški zločinac Vjekoslav Maks Luburić. Osim toga, u dvorištu Klasične gimnazije u Splitu Frane Tente je otisnuo na zidu lik Ante Pavelića te veliko slovo ‘U’ povodom imendana Ante Pavelića. Bio je zadužen i za vrbovanje novih članova za organizaciju HOP.

Poznato je da su se ustaše, koji su organizirali oružani otpor nakon pobjede antifašističkog pokreta 1945. godine, nadali pomoći zapadnih sila, prije svega SAD-a, u kontekstu Hladnog rata. Zaboravljali su pritom da su zapadni favoriti kao alternativa Titu i komunistima bili četnici, a ne ustaše. Umjesto Hrvatske u federativnoj Jugoslaviji, rušenjem vlasti prevođenom Josipom Brozom Titom ne bi se bila stvorila samostalna Hrvatska nego kvazidemokratska velika Srbija. Ne zaboravimo, američki predsjednik Harry S. Truman je 1948. godine posthumno odlikovao četničkog vođu Dražu Mihailovića, koji je osuđen na smrt za veleizdaju i ratne zločine. On je nedavno rehabilitiran u Srbiji, što pokazuje u kojem je dijelu svijeta najveća koncentracija država koje se iz redova pobjednica guraju među gubitnice Drugog svjetskog rata. Proustaškim snagama je očito malo bila katastrofa koju su Hrvatskoj nanijeli Rimskim ugovorima kad su velike dijelove Hrvatske poklonili fašističkoj Italiji, i još više od toga ljaga koju su svojim masovnim i planskim zločinima nanijeli hrvatskom narodu. Sve to je ispravio hrvatski antifašistički pokret. Da nije bilo hrvatskih partizana, opstojnost hrvatskog naroda i Hrvatske bila bi više nego upitna.

Inače, nije poznato kakva je to bila ‘hrvatska zastava bez zvijezde’ podignuta na Marjanu 10. travnja 1947. godine, odnosno je li to bila zastava s hrvatskim grbom s prvim bijelim poljem kakva se koristila u NDH. Znamo samo da je imala 18 metara. Ali, 10. travnja kao datum podizanja tu govori sve. Hrvatska zastava sa zvijezdom masovno se koristila nakon oslobođenja Splita. Na Dan oslobođenja Splita 26. listopada 1944. godine, kako piše kroničar Splita Antun Kisić, ‘grad se počeo kititi hrvatskim zastavama, a vidi se i po koja jugoslavenska’. ‘Svi uredi, kao i bivša državna bolnica, imaju izvješene hrvatske zastave s crvenom petokrakom zvijezdom’, navodi Kisić 28. listopada 1944. godine. Na dan kada se formirala prva Narodna vlada Hrvatske, 14. travnja 1945. godine, piše Kisić, ‘već ujutro počeo se grad kititi hrvatskim zastavama s petokrakom zvijezdom’.

Hrvatska zastava s crvenom petokrakom zvijezdom bila je državna zastava Narodne Republike Hrvatske i kasnije Socijalističke Republike Hrvatske, baš kao što je u državnom grbu središnji dio bio povijesni hrvatski grb. Ustav Republike Hrvatske u Izvorišnim se osnovama poziva na odluke ZAVNOH-a nasuprot proglašenju NDH, na Ustav NR Hrvatske iz 1947. godine te na ustave SR Hrvatske. Ne zaboravimo da se Hrvatska osamostalila i dobila međunarodno priznanje, koje je jako puno značilo, na osnovu Ustava tadašnje SFRJ iz 1974. godine. Ovakva javna afirmacija 10. travnja kao dana proglašenja NDH izričito je protivna Izvorišnim osnovama hrvatskog Ustava.

Ako premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković zaista misli ono što je naglasio u čestitci povodom ovogodišnjeg Dana antifašističke borbe, da je antifašizam utkan u temelje hrvatske državnosti, onda mora sankcionirati političke pokrovitelje ovakvog kršenja hrvatskog Ustava. Stoga pozivam Andreja Plenkovića da ne tolerira afirmaciju 10. travnja a time i ustaštva te da politički odbaci gradonačelnika Splita Andru Krstulovića Oparu i predsjednika HDZ-a Split Petra Škorića. Naravno da ovakav poziv neće imati nikakvog učinka. To je tek jedan u nizu podsjetnika kakav stranački ‘teren’ drži na vlasti ‘europskog’ i ‘uljuđenog’ hrvatskog premijera.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime