GONG upozorava: Ovo su pravila na dan izbora kojih se svi moraju pridržavati!

GONG upozorava kako je nedozvoljeno fotografiranje glasačkih listića na biračkim mjestima jer može ugroziti tajnost glasanja i otvoriti put kupovini glasova

Glasovanje traje neprekidno od 7 do 19 sati. Ako se birač zatekne na biračkom mjestu u 19:00 sati, omogućit će mu se glasovanje i nakon 19:00 sati.


Izborna šutnja završava na dan održavanja izbora u devetnaest sati. Izborna šutnja je period tijekom kojeg je zabranjeno javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela. (članak 35. stavak 3. Zakona o lokalnim izborima)

GONG upozorava kako je nedozvoljeno fotografiranje glasačkih listića na biračkim mjestima jer može ugroziti tajnost glasanja i otvoriti put kupovini glasova.

GONG podsjeća da je povreda tajnosti glasanja kao i tzv. kupovina glasova KAZNENO DJELO.

Kazneni zakon:

Članak 333.
Tko silom, ozbiljnom prijetnjom, podmićivanjem ili na drugi protuzakonit način utječe na birača da na izborima glasuje na određeni način ili da ne glasuje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.


Članak 336.
Tko na izborima povrijedi tajnost glasovanja ili bez pristanka birača objavi kako je on glasovao, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Nije dozvoljeno niti zapisivanje koji je birač pristupio glasanju u posebne, privatne, neslužbene evidencije članova biračkih odbora.Kako bi se osigurala tajnost glasanja i kako član biračkog odbora ne bi vidio serijski broj glasačkog listića, birački odbori strogo moraju poštivati proceduru propisanu Zakonom o lokalnim izborima koja propisuje:

Na biračkom mjestu glasački listići moraju biti pomiješani tako da nisu složeni po serijskim brojevima i postavljeni lepezasto licem okrenutim prema dolje da se ne vidi serijski broj listića.

– Pozivamo DIP i izborna povjerenstva da posebno upozore biračke odbore na strogo poštivanje procedure jer su birački odbori odgovorni za provedbu izbora na biračkom mjestu – ističu u GONG-u.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0