GO SDP-a Split: Starije osobe i umirovljenici zaslužuju dostojanstven život

Svatko zaslužuje dostojanstven život, a posebno starije osobe - kaže dr. Joško Markić


Gradska organizacija SDP-a Split uputila je priopćenje pod naslovom “Naši umirovljenici i sugrađani starije dobi zaslužuju posebnu brigu društva i mogućnost da dostojanstveno žive”.


U priopćenju, koje prenosimo u cijelosti, stoji:

‘U povodu Međunarodnog dana starijih osoba, 1. listopada, važno je ukazati na probleme s kojima se stariji ljudi svakodnevno susreću te ukazati na njihov socijalni položaj i životne prilike, koji su često nepovoljni i teški. Današnje suvremeno društvo je usmjereno na profit i često je bešćutno pa treba opetovano isticati da oko 450.000 umirovljenika ima mirovine ispod socijalnog minimuma i spadaju u kategoriju najugroženijih građana.

– Svatko zaslužuje dostojanstven život, a posebno starije osobe te Grad treba pojačano skrbiti o njima. Uz zahvalu mnogim volonterima i udrugama, potičem gradske institucije i na njihovo snažnije uključenje za pomoć najpotrebitijima. Domova umirovljenika nema dovoljno i izrazito su skupi. Grad treba kroz javno-privatno partnerstvo ili fondove Europske unije pomoći gradnju domove za starije i nemoćne osobe. Osim toga, u gradu postoje mnogi neiskorišteni prostor koji bi se mogli urediti u prostor za dnevno boravljenje umirovljenika i starijih osoba. Osamljenost ponekad teže pada od bolesti pa je važno poticati društvenu uključivost – komentirao je gradski vijećnik dr. Joško Markić.

U cijelom svijetu raste udjel stanovništva iznad 65 godina. Taj proces je vidljiv i u Republici Hrvatskoj gdje je sada oko 20% stanovništva staro 65 ili više godina. Starijim osobama je zbog promjena koje donosi starenje (odlazak u mirovinu, financijska ovisnost te socijalna isključenost) potrebna dodatna potpora obitelji, prijatelja i cijelog društva. Skrb u starosti mora biti zajamčena svakom građaninu, bez obzira na imovinsko stanje, a onaj tko ima više u toj skrbi treba značajnije participirati.

– Važno je podizati kvalitetu života starijih osoba kroz aktivnosti usmjerene na stjecanje novih znanja te sportsko – rekreativne aktivnosti prilagođene dobi korisnika. Nitko se ne smije osjećati zapostavljenim i zaboravljenim, a međugeneracijska solidarnost treba društvo učiniti pravednijim. Izjave da mirovine rastu rekordnom brzinom te da 69 kuna nije malo nas ne smiju zadovoljiti – zaključio je dr. Markić’, navodi se u priopćenju GO SDP-a Split.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime