Glavni vatrogasni zapovjednik: “I vatrogasci zaslužuju nagrade, ne samo piloti”

"Vatrogasci također zaslužuju određene nagrade", rekao je Tucaković

U tijeku je vjerojatno najgora požarna sezona u Hrvatskoj povijesti, barem onoj novijoj. Praktički da nema dana da ne izbije nekoliko novih požara diljem Jadrana.


“Ovo je jedna od najtežih sezona. Vatrogasci su dali veliki doprinos i obranjene su sve kuće. U takvim velikim elementarnim nepogodama zaista je bila najbolja taktika obraniti kuće, sačuvati živote i obraniti imovinu koliko je to moguće u ovakvim uvjetima. To je najbitnija stvar”, rekao je Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković gostujući na N1 televiziji.

Što se tiče najavljenih novčanih nagrada od pet tisuća kuna za protupožarne zrakoplovne snage, Tucaković ih pozdravlja, ali smatra da Vlada ne smije zaboraviti vatrogasce. “Naravno da sam i ja zadovoljan i sretan što će protupožarne snage dobiti nagradu od Vlade Republike Hrvatske, ali ovdje apeliram i na vatrogasce, oni su skupa s protupožarnom eskadrilom gasili požare, i njih treba nagraditi. Mnogi su otišli s posla, a kod profesionalnih postrojbi postoje kolektivni ugovori, tako da će se taj problem puno lakše riješiti. Vatrogasci također zaslužuju određene nagrade”, rekao je Tucaković.

“Već se na jesen treba pripremati za sljedeću sezonu”

Glavni vatrogasni zapovjednik istaknuo je da se već najesen treba pripremiti za sljedeću sezona požara. “Sam sustav i sam program Vlade treba već sad pripremiti. Naravno, da ga prate i financije. Iz analize izvući naučene lekcije, moramo se zimi pripremati za ljeto, za požare, a ljeti za poplave. To nije samo zatvoreni proces. Vrlo je bitan rad jedinica lokalnih samouprava i preventivno djelovanje svih drugih subjekata ministarstva i da se stvore uvjeti i da nam se ne dogodi da nam je usred požara prazan neki hidrant. To su sve zakonske mjere koje se trebaju provesti u samoj pripremi sezone”, rekao je Tucaković.

Smatra da status vatrogasaca treba popraviti. “Status vatrogasaca sigurno nije dobar i on se mora dići na viši nivo. I u strategiji nacionalne sigurnosti, vatrogastvo je najjača perjanica sustava civilne zaštite, i u nju se mora ulagati u smislu edukacije i obuka da bismo imali jedinstveni sustav. Stožeri civilne zaštite i načelnici općina moraju biti educirani. Oni se pripremaju za samo upravljanje”, rekao je Tucaković.

Vlada nagrađuje heroje s 5.000 kn, obećala nagraditi i vatrogasce

Kako je potvrđeno HRT-u, sljedećeg tjedna Vlada će donijeti odluku o nagradama od 5000 kuna za pilote i tehničare protupožarne eskadrile. Za njih ovog ljeta nema nimalo odmora. Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja, sudjelovali su u gašenju 264 požara. A sada lete već 23 dana bez prestanka.


Jutros je počela sjednica Vlade na kojoj bi se trebao pokrenuti postupak odabira investicijskog savjetnika u transakciji mogućeg otkupa dionica Ine od MOL-a. Na početku današnje sjednice nazočnima se obratio premijer Plenković te zahvalio svima na izvrsnoj organizaciji obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

“U uvodu želim reći nekoliko riječi koje se tiču brojnih požara koji su ove godine opustošili velike dijelove našeg priobalja i pogodili brojne županije. Razlozi su velika suša, ali i manjak opreza te isto tako, istrage pokazuju i brojna podmetanja požara u nizu županija. Policija i MUP imaju obvezu utvrditi tko su počinitelji i da ih se privede”, kazao je premijer.“Želim u ime cijele Vlade zahvaliti našim vatrogascima, javnim postrojbama, HV-u, Civilnoj zaštiti, pilotima naših kanadera, svima koji su uložili svoj napor, svoje vrijeme i nesebičnost da pomognu u gašenju požara i da se spriječe veće štete. Ono što želim reći je kako je važno da nije došlo do ljudskih žrtava, da nije došlo do uništenja infrastrukture, ali imamo poruku da tijekom godine moramo raditi na prevenciji da se što je moguće više ovakve situacije izbjegavaju,” naglasio je.

Dodao je kako će Vlada iznaći sredstva da se nagrade ne samo naši piloti nego i naši vatrogasci. “Drago mi je da je ministarstvo poljoprivrede osiguralo 150 milijuna kuna za naknade šteta i učiniti ćemo sve kako bi se ove štete nadoknadile.”

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0