Vijeće Gradskog kotara Plokite odlučilo je nakon niza godina uvesti reda u korištenju svojih prostorija na prvom katu aneksa zgrade u Iločkoj ulici u Splitu. Zatražili su od Grada Splita raspisivanje natječaja za korištenje prostora namijenjenih za rad udruga, a isti je zaključen prije otprilike dva mjeseca.

Međutim, kako doznajemo, neki od prethodnih korisnika su iselili iz prostorija, jedan subjekt se javio na natječaj koji provodi resor mjesne samouprave Grada Splita dok se  jedna udruga koja se bavi pravima potrošača nije javila na natječaj i nije se iselila iz prostora ovog gradskog kotara.

Ne žele napustiti prostorije GK Plokite

Radi se o udruzi „Dalmatinski potrošač“ čija je pravna predstavnica Nela Kovačević. Naime prošle godine je Vijeće kotara Plokite iz decentraliziranih sredstava gradskog proračuna koja mu pripadaju, zamijenilo dotrajalu stolariju na jednom od prostora, a isto namjerava učiniti i ove godine u još jednom prostoru. Osim toga ove godine je iz sredstava pričuve Grad Split sanirao kompletno krovište prostorija GK Plokite, a jedno od mjesta gdje je prodirala voda je upravo iznad spornog prostora koje koristi udruga „Dalmatinski potrošač“.

Predsjednica navedene udruge Nela Kovačević kaže nam da su oni obavili sastanak s pročelnikom Službe za gospodarenje gradskom imovinom Grada Splita Ivanom Lekom te da u ovom slučaju nema nikakvih nelegalnih korištenja prostora GK Plokite.

– Mi smo udruga koja egzistira prema Zakonu o udrugama Republike Hrvatske i Zakonu o zaštiti potrošača. Ta stvar je što se tiče nas u postupku rješavanja, tako da nema govora o nikakvoj nelegalnosti od strane nas. Mi smo udruga kojoj je prema zakonima grad dužan osigurati prostor i vjerujem da će oni pronaći rješenje kako će to riješiti – kaže nam Kovačević.„Dalmatinski potrošač“ nije udruga čiji je osnivač Grad Split i Republika Hrvatska“

Pročelnik Službe za gospodarenje gradskom imovinom Grada Splita Ivan Leko nam je potvrdio razgovor i sastanak s predstavnicom udruge Nelom Kovačević.

– Istina je, mi smo imali sastanak i gospođa Kovačević je meni sve objasnila. Međutim prema novom zakonu koji je izišao 2018. godine po našoj odluci svaka udruga mora proći postupak javnog natječaja, osim onih udruga i onih institucija kojima je Grad Split, odnosno Republika Hrvatska osnivač. Ona mi je rekla da će se obratiti Ministarstvu državne imovine i Ministarstvu gospodarstva RH po tom pitanju. Što se tiče službenih prostorija, u svim kotarevima grada Splita to provodi Služba za mjesnu samoupravu Grada Splita – objašnjava nam Leko.

Ništa bez natječaja

Kaže da njegov resor radi isključivo po Zakonu o zakupu gdje se prostori dodjeljuju  isključivo putem javnog natječaja.

– Bez natječaja se može dodijeliti prostor udrugama i institucijama kojima je osnivač Grad Split ili Republika Hrvatska, a to u ovom slučaju udruga „Dalmatinski potrošač“ nije – zaključio je pročelnik Leko.

Iz kojeg razloga se navedena udruga nije javila na natječaj, nije nam poznato. Nela Kovačević kaže da njezina udruga taj prostor posjeduje već 15 godina te da imaju zaključak Grada Splita da tu trebaju biti.

– Kako će se to riješiti, to ja ne mogu znati jer je to na Gradu Splitu – zaključila je Kovačević prebacujući odgovornost na gradske institucije.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime