GIST o uklanjanju kanti sa splitskih ulica: “Ovo je vrlo sumnjiva odluka. Čekalo se dvije godine za pametno rješenje, pa gdje je?”

Evo što na vijest koja je obradovala većinu Splićana, imaju reći oni koji se već dvije godine bore da se kante uklone


Iako su vijest da metalne kante Akceleracije d.o.o. odlaze sa splitskih ulica, građani uglavnom pripisali hrabrosti gradske vlasti u obračunavanju s neredom u gradu, bilo je i onih koji su se zapitali je li sve baš tako jednostavno kao što se čini. Jedan od njih je i Vjeko Santrić iz Građanske inicijative GIST.


Povezani sadržaj

Podsjećamo, članovi GIST-a su od dolaska metalnih kanti na splitske ulice tražili njihovo uklanjanje, pogotovo iz stare gradske jezgre, jer ne samo da nagrđuju vizuru grada već su postavljene i bez odobrenja konzervatora. Iako je cilj bio njihovo uklanjanje, Santriću je sumnjiv način na koji se to čini.

“Sramotan je način kako Gradska uprava rješava upitne koncesije koje su sami dodijelili”

– Meni je ovo vrlo sumnjiva i naprasna odluka, jako nejasna. Kad su kante tek postavljene, gradonačelnik Krstulović Opara, a nakon njega dogradonačelnik Nino Vela i savjetnik za komunalu Ivica Grubišić, govorili su da će kante odmah maknuti iz stare gradske jezgre i razmjestiti ih u druge dijelove grada. Spominjan je bio Žnjan. Prema tome nije jasno zašto su od toga odustali? – zapitao se Santrić.

Dodao je da je tvrtka Akceleracija d.o.o. uložila pozamašan iznos novca za navedene kante.

– Oni su tu ušli u ogromne troškove pa mi nije jasno kako ih neće tužiti. To može značiti i da postoji neki novi plan kako da im se kompenzira nastale gubitke – kaže Santrić i dodaje kako je sramotan način na koji Grad rješava probleme koncesija koje su sami dodijelili.– Neka je tvrtka Akceleracija d.o.o. kakva god, ali sramotno je da gradski službenici, samo da oni ne bi gorjeli, da maknu fokus sa sebe, na ovaj način rješavaju koncesije. A poduzetnik kojeg je izvozalo četiri gradske vlasti neka se snalazi – zaključio je.

“Gdje su im pametna rješenja?”

Upitao se i na koji način su gradske službe odlučile kojim kantama će zamijeniti ove stare metalne.

– U 2019. smo godini. Je li konačno vrijeme da Grad uvede neke oblike odvojenog prikupljanja otpada? Mi to u najvećem proizvođaču škovaca, gradskoj jezgri, nemamo i i dalje nećemo imati. S kojim pravom u 2019. godini uvode nove ‘pametne’ kamene kante? Ove metalne su dobile odobrenje Parkova i nasada, Čistoće, komisije koja je odlučivala o izboru kanti, ali nisu imali odobrenje konzervatora, pa sad vraćaju unatrag, postavljaju kante kakve već imamo, jer kao te nisu sporne. Ma sporne su, jer oni već 10-15 godina na temu onoga što cijeli civilizirani svijet radi ne čine ništa. Imali su dvije godine da smisle neko novo pametno rješenje, pa gdje je? Rade od nas majmune – revoltiran je Santrić.

Za kraj je dodao da će bivšeg gradonačelnika Baldasara, u čijem mandatu je ugovor za kante i potpisan, GIST prijaviti DORH-u, kako su davno i obećali.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime