Jeste li znali da je jedna od lokacija na kojoj su 60-ih godina prošlog stoljeća snimani legendarni filmovi o pustolovinama indijanskog poglavice Winnetoua kanjon rijeke Zrmanje? Jeste li znali da je područje kanjona Zrmanje i njezine pritoke Krupe dio najvećega hrvatskog zaštićenog područja, Parka prirode Velebit?

Sad kad ste to saznali, ništa vas neće spriječiti da okupite svoje bližnje i prijatelje te se uputite na ovu čarobnu rijeku, jer ćete biti nagrađeni destinacijom iznimne ljepote i postat će vam potpuno jasno zašto je izabrana za snimanje brojnih scena koje su ušle u „vječnost ”filma.

Ova prekrasna krška rijeka, prozirno čista voda, njezine sedrene barijere i vodopadi i jedan od najljepših kanjona u Europi idealni su za neodoljivu avanturu. Krševita podloga i miješanje planinske i mediteranske klime stvorili su čarobnu kombinaciju egzotičnog reljefa i bujne vegetacije. Za fantastičan doživljaj raftinga morate imati i malo sreće i doći u proljeće ili jesen odmah nakon jačih kiša, kada rijeka obiluje vodom. Tada ćete doživjeti posebno iskustvo raftinga, jednog od najboljih u ovom dijelu Europe. Veslat ćete mirnim dijelovima osluškujući život rijeke, a onda postati svjedoci moći i snage prirode. Na trenutak ćete zaustaviti dah i trnci će vas prožeti od glave do pete, jer će se pred vama ukazati veličanstveni Veliki buk.Zrmanja se odlikuje bogatom folorom i faunom. Osim sitnih organizama poput endemičnih pužića, vodenbubura i rakušaca, tu možemo naci i veću populaciju čovječje ribice.

Zrmanja protječe kroz Mokro polje (gdje ljeti presuši), zatim kroz Ervenik (nizvodno od Ervenika izvor Crni bunar; odakle ima stalni tok), Žegarsko polje (poslije sela Žegar dominira visoki kanjon, i do 300 metara ) pa preko Bilišana kroz Obrovac, te se na posljetku ulijeva u Novigradsko more.

Floru i faunu rijeke Zrmanje možemo podijeliti na dva dijela, od izvora do posljednjeg slapa (Jankovica buka), te od posljednjeg slapa do ušca. Do posljednjeg slapa Zrmanja je kao i svaka krška rijeka. Na dijelu ispod Jankovića buka miješa se sa morem i njezina voda postaje bočata. Obrovac se nalazi oko 4 kilometra nizvodno od Jankovića buka, te 11 kilometara uzvodno od ušća u Novigradsko more.

U ovom donjem, bočatom, dijelu Zrmanja se odlikujem velikim brojem vrsta morske ribe. Neke od njih su brancin, orada, cipal, jegulja, iverak, gavun, lica, švoja, i sl. Od glavonožaca su tu sezonski lignja, hobotnica, sipa i sl. Od ptica možemo susresti bijelu i sivu čaplju, kormorana, patku gluharu, goluba pećinara, sivog sokola, kraškog sokola i dr. Od raslinja koje se bori u surovom kanjonu usječenom u krš nailazimo na smreku, grab, crno grab, bjelojasen, a na nekim dijelovima čak i jelu te hrast medunac.

Neke od otrovnih životinja koje se mogu naći na donjem dijelu toka rijeke Zrmanje su poskok i crna udovica.

PRATI INSTAGRAM ILIJE VESELICE

Fotograf Ilija Veselica snimio je impresivan video u kojem u 4k kvaliteti dolaze izražaja sve ljepote jednog od najfascinantnijih prirodnih bisera Hrvatske, rijeke Zrmanje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime