U Zoološkom vrtu Split u tijeku su pripreme za manifestaciju “Fešta o’ konja i tovara starega Splita” koja će se održati u petak (14. lipnja) u 18 sati na legendarnoj Matejuški, samoj srži staroga Splita.

“S ponosom i ljubavlju prema starim tradicijama Splita upriličit ćemo vožnju, po prvi put u zadnjih 70 godina, arhaičnom kočijom – dvopregom. Polazišna točka je Matejuška- Sv.Frane – Zvončac), a cilj je prezentirati edukativne “Marjanske magareće staze” upravo s našim magarcima Marinom i Kažimirom.

Kočiju vozi jedan od ponajboljih iskonskih šaptača konjima, Božo Majić Zec, a u zaprezi su profesionalni konji Sokol te Vila Čikita Zenta” – najavljuju iz Zoološkog vrta.

Na događaju će nastupiti ženska klapa ” Marjanke” i KUD “Brodosplit”.

“Svim zaljubljenicima lipih, starih običaja nudimo besplatnu degustaciju fritula. Svi ste dobrodošli i od srca se veselimo zajedničkom druženju. Posebna pohvala našim meštrima kojima je bio veliki izazov u kratko vrijeme reparirati povijesnu kočiju u vozno stanje.Iako smo od srca željeli i planirali voziti i Marjanom (15. i 16. lipnja) kako bi promovirali našu starinu i pružili nesvakidašnju mogućnost vožnje kočijom domaćim i stranim posjetiteljima te sugrađanima, zbog sanacije “Park šume- Marjan” to nećemo moći realizirati, što ne znači da se to nećemo nastojati ostvariti nakon ljeta” – poručuju iz Zoološkog vrta.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime