Kako je pojedinim medijima ispalo sporno je i što je na 28. obljetnicu utemeljenja 9. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban“, veterane legendarne postrojbe pozdravio i saborski zastupnik, umirovljeni general – pukovnik Željko Glasnović, bilo bi logično da su izvijestili što je Glasnović poručio hosovcima postrojenima u Splita. No, to se nije nitko ni potrudio, ali prozivke su uslijedile…

Mi ćemo zato javiti što je točno pročitano u srijedu, 10. travnja, u pred spomenikom u Ruđera Boškovića.

Željko Glasnović, inače veteran Domovinskog rata, poslao je dopis koji je pročitan pred okupljenima na splitskom obilježavanju. Prenosimo ga u cijelosti:

“Poštovani pukovniče Marko Skejo, šaljem vojnički pozdrav bojovnicima 9. bojne HOS-a iz hrvatskog Kupresa. Vi ulazite u anale hrvatske ratne povijesti kao utjelovljenje domoljublja, žrtve i hrabrosti.

Kada su bojovnici HOS-a bili na prvoj crti od Vukovara i bosanske Posavine do Dubrovnika, domovina je mogla spavati miran san- U svibnju i lipnju 1945. vodila se posljednja bitka Drugog svjetskog rata u Europi.

Bojovnici HOS-a branili su svoja ognjišta u općini Odžak od navale horde boljševičkih sotonista. Nekoliko mjeseci prije opsade četnici s Ozrena zamijenili su kokardu s petokrakom.

Kada je jedan hrvatski bojovnik izvijestio zapovjednik obrane da streljivo nedostaje, pukovnik Petar Rajković je odgovorio: ‘Da, ali imamo zube!’.

To ste vi – Odžak 1945., Vukovar 1991.

Pukovnik Ivan Mamić bio je zapovjednik 13. bojne HOS-a u Tomislavgradu. Nakon drugog teškog ranjavanja, doživio je kliničku smrt. Ada sam ga upitao kako mu se činilo umiranje, odgovorio je: ‘Ugodno, kao topla kupka’. Uvjeren sam da je pukovnik Mamić danas, 10. travnja s nama.

Vaša hrabrost potrebna je i danas pri izgradnji funkcionalne države. Boj između laži i istine, svjetla i tame, vjere i militantnoga ateizma, vodi se u svakom ljudskom srcu.
Ne smijemo dopustiti da nam salonski stratezi i politički kameleoni i dalje upravljaju državom.

Bog i Hrvati. Za dom spremni.

S poštovanjem,

General pukovnik u mirovini

Željko Glasnović”.

Nakon što je ovaj dopis pročitan, uslijedio je gromoglasan pljesak nekoliko stotina nazočnih na splitskom obilježavanju utemeljenja 9. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban”.

VEZANI ČLANAK:

OBLJETNICA 9. BOJNE HOS-a Marko Skejo: Mrziteljima Hrvatske poručujemo – pobijedili smo u Domovinskom ratu, pobijedit ćemo i u miru!Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime