ESKALIRAO POŽAR NA BIOKOVU “Vatra izbija na južne padine, gori stoljetna autohtona šuma Borovac”

Nakon što je tinjao danima, u srijedu navečer došlo je do naglog širenja požara na Biokovu

Naš portal prvi je izvijestio o požaru koji je izbio na Biokovu uslijed udara munje prošle nedjelje. Požar se, spletom okolnosti, nije gasio, ali se konstantno nadgledao. Nekoliko pokušaja zračnih snaga da zaustave požar u samom početku nije bilo uspješno.


Do najveće eskalacije požara do sada došlo je u srijedu navečer. Naši čitatelji s makarskog područja šalju nam sve više fotografija vatre koja se počela spuštati na južne padine Biokova. Svoje fotografije, video zapise ili informacije možete nam slati na redakcijski e-mail info@dalmacijadanas.hr ili u inbox naše Facebook stranice. S vrha Borovac vatra se širi prema vrhu Šibenik i sve je više vidljiva na južnoj strani.

Fotografije požara snimljene s biokovskog najvišeg vrha, Svetog Jure, poslao nam je naš proslavljeni alpinist i gorski spašavatelj, Stipe Božić. Božić je zabrinut zbog naglog širenja požara na Biokovu:

– Pratimo požar cijeli dan. Vidjeli smo kako se širio. Ujutro je izgledao čak i nevino, ali se to raširilo prema Borovcu, zatim prema rubu Stijena. Kako vjetar mijenja brzinu, tako se požar širi. Sada se jasno vidi plamena fronta koja ide prema istoku.

Tijekom dana uz požar je bilo nekoliko pripadnika HGSS-a. Također je kanader ispustio nekoliko bombi iz zraka, međutim vjerojatno su bile jaka turbulencija pa nije mogao ništa konkretno uraditi.

Pogled iz Makarske

Božić je primijetio da se požar mogao ugasiti još u ranoj fazi:


– Čini mi se da se požar sanirao na samom početku da bi bila manja štete nego ovo sada. To je uostalom bio slučaj i s ostalim požarima u planini. Očito planine nisu prioritet nadležnih službi. Znamo da je Borovac stoljetna autohtona šuma. Vidim da ju je zahvatio požar, ne znam što će dalje biti.

Pitali smo Stipu Božića kakvi su meteorološki uvjeti ove noći na Biokovu:– Vjetar puše sa zapada. Plamena fronta ide prema istoku. Nepredvidivo je što će se dogoditi. Bolje je da je vjetar sa zapada nego da vatra ide dalje prema Borovcu jer je to jako vrijedna šuma.

Kanaderi nisu uspjeli pomoći

Velimir Vidak, ravnatelj Parka prirode Biokovo kaže da se ovaj požar prati od njegov nastanka u nedjelju, kada ga je pokrenuo udar munje.

– Sada je požar, nažalost, eskalirao. S obzirom na vjetar danas je oko 17 sati gore bio kanader i bacio nekoliko bombi, međutim to nije uspio. Sada se požar noću puno jače vidi. Požar se širi prema Velikom Brdu. Vidjet ćemo tijekom četvrtka koje će biti akcije od strane glavnog vatrogasnog zapovjednika koji je nadležan donijeti odluke. Mogu potvrditi da smo u stalnom kontaktu, a o detaljima plana za četvrtak ujutro nisam nadležan govoriti.

Pitali smo je li na požarištu Biokova tijekom srijede bilo ljudstva.

– Na terenu je bila ekipa HGSS-a i djelatnik PP Biokovo koji je obučen za vatrogasne aktivnosti. Nisu mogli puno učiniti jer je na puno mjesta to izdimljavalo. Sada je teško procijeniti gdje točno gori, ali vjerojatno gori dio Borovca. Zapadni dio prema Makarskoj ide prema području u kojemu nije šuma, a požar se kroz kanjon spušta na južne padine, prema Debelom Brdu – kazao nam je ravnatelj Vidak koji je najavio da će djelatnici Parka prirode biti logistika vatrogascima bude li to potrebno.

Tijekom večeri u četiri navrata smo pokušali dobiti glavnog županijskog vatrogasnog zapovjednika, Dražena Glavinu, no vjerojatno zbog prezauzetosti ostao nam je nedostupan.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0