Priče o pomalo neobičnim (re)akcijama epidemiologa na splitskom području (ali i onih u Zagrebu) nisu od jučer, no kako broj novooboljelih posljednjih tjedana raste, tako su dojave naših čitatelja sve češće. U tim primjerima se pokazuju obrasci ponašanja, odnosno slučajevi se mogu svrstati u dvije skupine: jednu vezanu za odluke o samoizolaciji, druga je vezana uz same nalaze briseva.

“Kćerka moje kolegice je od 18. kolovoza u izolaciji, dan kasnije je dobila malu “fibru” koju je riješila lijekovima za snižavanje temperature. No, do kraja tjedna se opet pojavila pa je napravila test preko veze, koji je ispao pozitivan. Od ponedjeljka epidemiolozi za ostatak obitelji kažu kako nisu bili u bliskom kontaktu, iako SVI žive u istoj kući te nije moguće biti sto posto izoliran. Sad dolazimo do pitanja koje me zapravo brine: odakle splitskom Stožeru obraza zatvarati teretane i postavljati bilo kakve mjere, a dopuštati ugrožavanje zdravlja ljudi koji rade u mojoj firmi, njih preko 150, jer majka te cure, dakle naša kolegica, mora dolaziti na posao?”

Ovo je izjava našeg čitatelja (podaci poznati redakciji) koji nije jedini, sličnih slučajeva smo se naslušali posljednjih dana – svjesni da su bili u bliskom kontaktu s oboljelima (bilo obiteljski, bilo po drugim osnovama), većina naših sugrađana neće izlagati opasnosti druge. No, nekima je potrebna i službena odluka epidemiologa, stožera o samoizolaciji zbog poslodavaca. A upravo ta komunikacija s građanima “šteka” i po drugoj osnovi, onoj o rezultatima testa.

Zabilježili smo ne jedan slučaj u kojem se rezultati uzetih briseva na COVID-19 ne javljaju odmah: dapače, neki od naših sugovornika su doznali rezultate isključivo (nakon “milijun” poziva) na vlastitu inicijativu.

Službeni odgovor na ovakvu praksu (izuzetke?) nismo dobili, iako su nam odgovorni ukratko pojasnili da je tako nešto – nemoguće. E sad, jesu li epidemiolozi i stožer u pravu, a naši čitatelji jednostavno umišljaju, a možda nam i lažu ili je pak u pitanju ozbiljni organizacijski propust, pokazat će vrijeme.

U svakom slučaju se mora kazati kako se u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo SDŽ, ali i u KBC Split te ostalim sastavnicama bore s pandemijom najbolje što znaju. Valja naglasiti kako se, posljednjih tjedana, dnevno radi u prosjeku 800 testova, kako je potrebno razgovarati sa stotinama novooboljelih u pokušaju rekonstrukcije njihovih kretanja te izvora zaraze, kako se pored ostalih obaveza vezanih za koronu mora raditi “normalni” posao, a sve to s manjim brojem epidemiologa, sestara, tehničara, liječnika, od onih u uobičajenim vremenima…Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime