I Split i Splitsko-dalmatinska županija danas bilježe rekordan broj novooboljelih, a Županijski stožer predložio je nove drastične mjere koje stupaju na snagu od ponoći.

Medijima se obratila Diana Nonković, epidemiologinja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

– S obzirom na ogroman broj turista, znamo da je srednja Dalmacija poznata po dolasku mladih ljudi. Normalno da nije moglo ostati na mladim ljudima, zaraza se širi dalje. Radimo staloženo od jutra do mraka, u petak imamo sastanak Hrvatskog epidemiološkog društva s ministrom. Imamo prijedloge kako poboljšati praćenje – kazala je dr. Nonković.

Upitana je povezuje li se porast broja zaraženih u Sinju s proslavom Velike Gospe i Alke.

– Na Alki, Velikoj Gospi, bio je ogroman broj ljudi ne samo iz Sinja, inkubacija još uvijek nije završena. Ista je stvar s klubovima, gdje je ponegdje bilo prisutno par tisuća ljudi.

Nekad o zarazi doznamo za nekoliko dana. Iskristalizirala su se neka mjesta gdje izlaze mladi, iz naših saznanja predlažemo onda mjere s kojima krećemo – govori Nonković.

Na kraju je poslala poruku građanima.

– Mogu ponovno apelirati na sve da nosimo maske. I kad putujemo autobusom, trajektom… Moramo shvatiti da ako svatko od nas ne bude odgovoran za svoje zdravlje, nećemo uspjeti. Ako nije odgovoran vlasnik objekta, roditelj, škola… nećemo uspjeti.

Ovo nije trka na 100 metara, ovo je maraton!Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime