EKIPA GOLINJEVO NAJBOLJA U GRADNJI SUHOZIDA “Taj kamen je dio nas. Gradnjom suhozida čuvamo našu baštinu i tradiciju”

Jedno uistinu nesvakidašnje državno prvenstvo održalo se na Gardunu


Udruge ‘4 GradaDragodid’ i ‘GaiusLaberius – Gardun’ organizirale su 3. Prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida, koje se održalo ove subote, 5. listopada u triljskom naselju Gardun, bogatom arheološkom nalazištu.


Program je započeo u petak, 4. listopada u večernjim satima, okruglim stolom o suhozidnim temama. Natjecanje u gradnji suhozida održalo se u subotu, 5. listopada u jutarnjim satima. Ekipe su činila do 4 člana starija od 16 godina koja su u zadanom vremenu (15 minuta) od raspoloživog kamena morala izgraditi što dulji dvostruki suhozid, unaprijed zadane visine (1 metar) i širine (cca 70cm).

Nastupile su ekipe: Dragodid, Gaius liberius, Pomalo, Vlaji, Arduba, Ad hoc, Onk Gardun, Golinjevo, 9.bojna HOSA. Osim u gradnji suhozida, natjecalo se i u bacanju kamena s ramena gdje je sudjelovalo 23 natjecatelja a pobjedu je odnio državni prvak Tomislav Tokić.

Prvo mjesto u gradnji suhozida osvojila je ekipa Golinjevo: Kapetan – Dujo Šipić, Ante Čalo, Silvio Odrljin, Milan Skejić i izbornik Martin Roguljić. Drugo mjesto ekipa Pomalo, treće ekipa Vlaji. Svi natjecatelji dobili su prigodne nagrade, a pobjednička ekipa osim pehara osvojila je i novčanu nagradu.

Napomenimo da ovaj projekt podržavaju Ministarstvo kulture, Kamenolom Dolac Donji, Grad Trilj i Splitsko-dalmatinska županija.

Pored brojnih ljubitelja kamena, mještana Garduna svečanosti su nazočili saborski zastupnik i gradonačelnik Trilja Ivan Šipić, župan Blaženko Boban, predsjednica Gradskog vijeća Trilja Ivana Živaljić, predsjednik MO Gardun Ivan Skejić i novi župnik župe Vojnić-Gardun Ante Gabrilo.

U svom uvodnom obraćanju inicijator ove manifestacije Damir Banić i predsjednik Udruge ‘GaiusLaberius-Gardun’ Marko Kažimir istaknuli su važnost ovog događaja na povijesnom lokalitetu na Gardunu. Tom prigodom uručili su zahvalnice za pomoć projektu UNESCO-u, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Trilju.

Triljski gradonačelnik Ivan Šipić, obraćajući se okupljenima i čestitajući organizatorima na pokretanju inicijative gradnje suhozida između ostalog je naglasio kako ‘nama Dalmatincima, koji živimo u ovom podneblju, kamen je u duši i srcu’.

– Taj kamen je dio nas. Gradnjom suhozida čuvamo našu baštinu i tradiciju. Grad Trilj će kao i ovo, tako i ostala okupljanja i aktivnosti zaljubljenika u kamen ovdje na Gardunu podupirati u materijalnom i drugom pogledu.

Otvarajući Prvenstvo župan Blaženko Boban podsjetio je kako je krenuo veliki poticajno-demografski projekt Splitsko dalmatinske županije ‘Tu je tvoj dom’, kojem je cilj stvoriti osnovne uvjete za ostanak i doseljavanje mladih obitelji u ruralna područja radi demografske obnove, povećavanja broja stanovništva i ravnomjernog gospodarskog razvoja Splitsko-dalmatinske županije. Podsjetio je i kako su već potpisana 33 ugovora s korisnicima projekta, među kojima je nekoliko njih s područja Trilja. Do kraja godine, istaknuo je Boban, očekuje se potpisivanje i novih ugovora. Upravo taj projekt ima jaku poveznicu s ovom današnjim manifestacijom na Gardunu, smatra župan.

– Kao simbol tog županijskog projekta, prvog takve vrste u Hrvatskoj, kao njegov znak, istaknuli smo upravo ovaj naš dalmatinski suhozid. Sada u Županiji intenzivno radimo na projektu brendiranja suhozida, s ciljem promicanja naših vrijednosti suhozida kao autohtonog suvenira – kazao je Boban.

Župan je pozvao sve turističke djelatnike, udruge, jedinice lokalne samouprave, da im se pridruže u tim promišljanjima radi još bolje prezentacije Splitsko-dalmatinske županije u svakom pogledu, a pogotovo u turističkom.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime