Dugoiščekivano izvješće o splitskom domu iz kojeg je umrlo 18 štićenika

Slijedom dobivenog mišljenja Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske Zlate Hrvoj-Šipek objavljeno je objedinjeno Izvješće o obavljenom inspekcijskom nadzoru u Domu za starije i nemoćne osobe

Izvješće o splitskom Domu za starije i nemoćne, u koji je početkom travnja ušao koronavirus, nakon čega je 18 štićenika preminulo, napokon je dobilo zeleno svijetlo da bude pušteno u javnost. Izvješće koje potpisuju ministar Vili Beroš i ministrica Vesna Bedeković objavljeno je na stranicama Ministarstvo zdravstva.


Izvješće je sastavljeno 30. travnja, a objavljeno je nakon što su ministarstva dobila mišljenje glavne državne odvjetnice o tome postoje li pravne prepreke za njegovo objavljivanje.

Ukratko, izvješće pokazuje kako nije bilo propusta ni od strane Ministarstva zdravstva, Ministarstva demografije, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a ni Nacionalnog ni Županijskog stožera civilne zaštite. I obiteljska liječnica bila je svakodnevno u Domu, navodi se u izvješću.

Nije bilo ni propusta u radu od strane zdravstvenih i drugih djelatnika Doma, ni od strane liječnice obiteljske medicine koja je postupala u skladu s uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tvrdi se u izvješću.  Nije bilo propusta ni od strane radnika Nastavnog zavoda za javnog zdravstvo Splitsko- dalmatinske županije jer su, kako se navodi u izvješću, proveli sve potrebne epidemiološke mjere.

“U domovima za starije i nemoćne osobe, zbog niza specifičnosti korisnika za sprečavanje ulaska zaraze u dom bila je nužna ekstremna disciplina svih u pridržavanju uputa o postupanju u procesima koji se odvijaju u domu, a kojih su se pridržavali radnici i korisnici u Domu za starije i nemoćne osobe ‘Split'”, naglašava se u izvješću.

Cijelo izvješće možete pročitati OVDJE.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime