Društvo Marjan pita Grubšića: Zašto Program gospodarenja ne obuhvaća sve šume i šumska zemljišta unutar PŠ Marjan?

"Pozivamo ravnatelja Damira Grubšića da javnosti pruži odgovore na postavljena pitanja te ga unaprijed molimo da se ne opravdava da je tek postao ravnatelj"


Ravnatelj Park-šume Marjan Damir Grubšić za Dalmacija Danas jučer je komentirao problematiku Bambine glavice.


– Postoje pošumljeni dijelovi koji nisu uključeni u program gospodarenja koji je izradio Šumarski fakultet u Zagrebu, a koji slijedimo do donošenja novog. Zakon je vrlo jasan, nama, pod prijetnjom visokim kaznama, nisu dozvoljeni nikakvi šumarski radovi ni doznačivanja na česticama koje se u katastru ne vode kao šuma, makar na njima bila stoljetna drveća. Nažalost, plan gospodarenja nije predviđao Bambinu glavicu iako na njoj postoje katastarske čestice sa šumom, a vjerujem da će to biti ispravljeno narednim programom – kazao nam je Grubšić.

Grbušić je komentirao i današnji zahtjev nekoliko udruga i građanskih inicijativa da ga Gradsko vijeće smijeni.

– Što se tiče najnovijih zahtjeva civilnih udruga o mojoj smjeni, to je u nadležnosti Upravnog i Gradskog vijeća. Sve što Javna ustanova radi u mom mandatu je sukladno Zakonu a propuste koji se mogu dogoditi promptno ispravljamo. Valja pripomenuti da će krizna situacija proći, a odgovornost ostati. Ne želimo se dovesti u situaciju da nas isti ljudi potiču, a kasnije prozivaju za aktivnosti mimo naših ovlaštenja – rekao je Grubšić.

Povodom ovih izjava ravnatelja Grubšića oglasilo se Društvo Marjan.

Srđan Marinić, predsjetnik Društva Marjan

“Povodom navedene izjave ravnatelja JU Damira Grubšića postavljamo pitanja:
– zbog čega JU nije provela zakonom utvrđen postupak upisa posebnog pravnog režima za sve katastarske čestice u obuhvatu PŠ Marjan, što je temeljni postupak zaštite zaštićenog područja?
– zbog čega Program gospodarenja nije obuhvatio sve šume i šumska zemljišta u obuhvatu PŠ Marjan?
– zbog čega Program gospodarenja nije obuhvatio i zemljišta koja su prostorno-planskom dokumentacijom predviđena za proširenje površina pod šumom te daljnje pošumljavanje?

Da je to napravljeno ravnatelj sasvim sigurno ne bi mogao davati takve izjave po kojima nisu dozvoljeni nikakvi šumarski radovi na česticama koje se ne vode kao šuma.
Pitamo se:
– zbog čega je Javna ustanova sama sebe razvlastila prava i obveza te i na taj način nanijela štetu šumi koja je u obuhvatu park-šume, ali izvan ikakvog sustava održavanja? Nije li i to svjesno nanošenje štete temeljnom fenomenu zbog čega je Park šuma Marjan i proglašena zaštićenom?

Odgovornost za neprovođenje prije navedenog je na ustanovi koja upravlja zaštićenim područjem, a to je Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan. Međutim, Javna ustanova i njen bivši ravnatelj Robert Koharević, kao i sadašnji ravnatelj Damir Grubšić su od strane Društva Marjan već upozoravani na potrebu upisa posebnog pravnog režima, ali su propustili to napraviti:
http://drustvomarjan.hr/…/14-08-2018-gradonaceln…/2018-08-14
Čak štoviše, to nisu napravili unatoč jednoglasno donesenom zaključku Gradskog vijeća od 04.04.2018.
http://drustvomarjan.hr/…/04-04-2018-tematska-sj…/2018-04-04

Pozivamo ravnatelja Damira Grubšića da javnosti pruži odgovore na postavljena pitanja te ga unaprijed molimo da se ne opravdava da je tek postao ravnatelj, jer je imao dovoljno vremena, još dok je bio savjetnik ex ravnatelja, savjetovati hitnu izradu izvanredne revizije Programa gospodarenja, a ne redovne revizije koja još uvijek nije izrađena premda je utvrđeni rok izvršenja bio 31.12.2018.” – ističu u Društvu Marjan.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime