Liječničko-policijska intervencija koja se odigravala u ponedjeljak popodne na Trsteniku izazvala je veliku pozornost na društvenim mrežama zbog sadržaja koji se na njoj može vidjeti. Video-snimka intervencije u stanu u tom splitskom kvartu ubrzo je postala viralna, na kojoj se vidi kako stariju ženu izvode dvojica policajaca, dok jedan muškarac prosvjeduje zbog povlačenja gospođe koja se nije niti odjenula, odnosno odvedena je u kućnom ogrtaču.

“Bilo tko ima pravo eventualne prijave”

Pokušali smo razjasniti što je na stvari, odakle policija u stanu te kako je sve završilo. Iz splitske PU su nas obavijestili kako su “policijski službenici pružali pomoć sukladno čl. 7 Zakona o policijskim poslovima i ovlastima te tijekom pružanja pomoći nije bilo potrebe za uporabom sredstava prisile”. Također svi članovi obitelji u ovom, ali i bilo kojem drugom slučaju, koji smatraju kako je došlo do protuzakonitog postupanja, imaju pravo i mogućnost sve prijaviti neovisnim tijelima unutar MUP-a, naglasili su iz policije.

Iz građanskog pokreta Otpor sustavu smo pak doznali da je jedan njihov član bio u stanu za vrijeme intervencije te je ostao zgrožen načinom odvođenja starice zbog čega su najavili prijave nadležnima. Tvrde kako nije bilo nikakvog otpora, da je Hitnu pomoć i policiju pozvao daljnji nećak zbog zdravstvenog stanja starije gospođe koja u početku nije htjela izaći, da bi je potom “povukli” iz stana. Smatraju kako, bez obzira na odnose unutar obitelji te druge razloge za intervenciju medicinara te policije, ne mogu kao pokret ignorirati, kako ističu, “ovakav čin zlostavljanja i nasilja”.

Prisilna hospitalizacija na zahtjev liječnika obiteljske medicine

Neslužbeno smo doznali kako najbliža obitelj starije žene nije u Hrvatskoj. Do intervencije je došlo zbog potrebe za prisilnom hospitalizacijom na zahtjev liječnika obiteljske medicine, zbog učestalog noćnog uznemiravanja susjeda, uz prethodne zdravstvene probleme.

U nastavku pogledajte nekoliko screenshotova iz videa koji se jako brzo širi društvenim mrežama.1 KOMENTAR

  1. Njenog oca i mater su prvi put pokušali deložirati HOS-ovci početkom devedesetih, ali nisu uspjeli….sada su promjenili modus proglase te psihički poremećenom pa te izbace iz stana?

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime