Dron koji je trebao paziti na požare snimao je Ultru

Od petka, na zahtjev policije, dron je snimao veliki tulum na Poljudu

Proteklih dana svjedočili smo strašnom požaru koji je poharao Split i okolicu. Nakon što se, barem malo, smirio početni šok, došlo je vrijeme da se prebroji šteta i pronađu odgovorni za te požare. Naravno, postoji više faktora koji su utjecali na to da se požar toliko proširio. Odgovornost se može tražiti u institucijama koje nisu uložile potrebna sredstva i vrijeme da bi spriječili požare. Odgovornost se može tražiti i u neopravdanim odlukama vladajućih ili u izostanku reakcije. Odgovorni mogu biti i neki od ljudi koji su bili prisutni tijekom požara. Ili, što je još gore, koji nisu bili prisutni na požarištima. Odgovornost se može tražiti i u neadekvatnoj opremi potrebnoj za sprečavanje ili suzbijanje vatrene stihije s kojom smo se morali boriti, piše Index.

Zaštita i spašavanje

Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) je odgovorna za pozivanje vatrogasaca na izlazak na teren. DUZS, kako mu samo ime kazuje, služi za zaštitu i spašavanje.
DUZS je odgovoran i za pozivanje vojske.


DUZS je odgovoran za stanje organiziranosti, osposobljenosti i intervencijsku spremnost vatrogastva na području cijele države, piše Index.

Dron na Ultri

DUZS posjeduje jedan dron. Kako su naveli u odgovoru na Indexov upit, posjeduju šestomotorni dron domaće proizvodnje, tvrtke Crvena tipka. “Prvenstvena mu je namjena potpora u donošenju odluka pri vođenju akcija gašenja šumskih požara”, kažu u odgovoru za Index.

Znate li gdje je bio taj dron u trenucima kad je započinjala “majka svih požara”, kako su je nazvali neki vatrogasci?

Na Ultri.


Od petka, na zahtjev policije, dron je snimao veliki tulum na Poljudu. To su za Index potvrdili iz DUZS-a. Rekli su kako je dron zadnji put korišten za potrebe MUP-a tijekom Ultre. U odgovoru Indexu, saznalo se kako to nije prvi put da policija koristi taj dron. “Dosad je bilo nekoliko slučajeva u kojima su ga koristili”, kažu iz DUZS-a.

Iz policije su za Index također potvrdili da su od petka koristili dron za snimanje Ultre.Također, svjedok koji želi ostati anoniman za Index je potvrdio kako je vidio ljude koji pilotiraju tim dronom na zadnjem danu Ultre, odnosno u nedjelju.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0