Sljedeće nedjelje, 10. prosinca, u klubu Kocka s počekom u 20 sati Senka Bulić, inspirirana autobiografijom poznate pjevačice “Tek djeca”, splitskoj publici predstavlja Patti Smith u predstavi pod nazivom “Dream of Life”.

Predstava se izvodi prema tekstu Jelene Svilar i Morane Foretić. Sama izvedba postupno prerasta u mini rock-koncert, te završava izvođenjem pjesama s debitantskog albuma Patti Smith, ‘Horses’, koje Senka Bulić izvodi u pratnji benda, i nezaobilaznom pjesmom ‘Because the Night’ koja je najpoznatija široj publici. Uz lik Patti Smith pojavljuju i likovi Sama Sheparda te Roberta Mapplethorpea, a utjelovljuje ih Stipe Kostanić.

Dosadašnje kritike govore o izvedbi Senke Bulić kao poetičnom i energičnom ocrtavanju velike pjevačice – heroine poezije i bunta – a sama je glumica izjavila da je nju vrijeme Patti Smith obilježilo, te da je smatra idolom svoje generacije, posebice zbog snage koju je prenosila svojim pjesmama, a koja je uvijek zvučala i izgledala autentično. Predstava je 2014., proglašena najboljom predstavom prema izboru publike portala Teatar.hr.

Predstava-performans o životu Patti Smith rezultat je istraživanja na dugoj liniji odnosa umjetnik-društvo. Patti nije samo prvoborac punkerske revlucije, simbol ‘drugačijeg’ r’n’r-la. Patti je simbol borbe za čistu umjetnost. Od Rimbauda, Whitmana do Jima Morrisona, ona utjelovljuje sestru blisku po osjećaju, erudiciji i snazi. Što znači danas utjeloviti njezin prevratnički opus? Voljeti sadašnost, revoluciju, snagu. Bježimo od konvencionalnosti u poeziju, smjelost, jednako pjesnički, muzički, snovito!

Pojava Patti Smith na njujorškoj umjetničkoj i glazbenoj sceni početkom 70-ih godina bila je toliko silovita, njezin uspon toliko brz i neočekivan, a utjecaj toliko snažan da je iz današnje perspektive teško procijeniti njezinu ulogu. S obzirom na inflaciju ljudi bez kojih bi teško bilo zamisliti neki pokret odnosno stilsko razdoblje nećemo devalvirati ulogu Patti Smith bajkama o standardima koje je ova rock ikona postavila bendovima i glazbi koja bez nje nikada ne bi vidjela svjetlo dana. Umjesto toga, treba tek reći: u baroknoj fazi rock muzike početka 70-ih, kada se nakon petnaestak godina eksperimenata i uspona rock ispuhao, a top liste se napunile teatralnim maniristima, pojava Patti Smith bila je tako čista i surova u svojoj izravnosti da je poprimila dramatične konture. Još i ovo: drama poetske iskrenosti među kulisama teatralnih dinosaura bila je i ostala ono što će je izdići iz mirijada raznih rock-ikona, koje su danas beznačajne. Strast Patti Smith, vjera u sebe i vlastitu umjetnost, u ispravnost svog puta odbijalo je mnoge od ove samouvjerene i talentirane kompilatorice, ali baš je to ono ključno u njezinom djelu. Upravo ju je ikonoklazam odvajao od profetičke laži i svega onoga što su drugi učitavali u njezin lik i djelo.

Autobiografskom knjigom Tek djeca izbrisala je posljednje stereotipe o mesijanskoj ulozi pjesnika i umjetnika u društvu kojem do pjesnika i umjetnika nije stalo. Galerija likova izmjenjuje se kao fascinantan ringišpil, kalidoskopski umjetnički svijet u kojem se susreću Robert Mapplethorpe, Sam Shepard, Andy Warhol, Jimi Hendrix, Janis Joplin… umjetnici – tek djeca. Oni možda nisu važni, ali ono što je izraslo iz njih jest. A to je ekspresija, nastup, glazba kao poslanje i kao sredstvo komunikacije s publikom. ‘Kroz nastup ulazim u takvo stanje u kojem se moj mozak čini oslobođenim, odlazi i leti dok kapljice cerebrospinalnog likvora ostavljaju trag poput rose. Mozak je onda prosviran zrakama svjetla, te se nadima sve više i više do veličine Empire State Buildinga – i ako mogu razviti komunikaciju s publikom, s grupom ljudi, dok je moj mozak toliko ogroman i prijemčiv, zamislite samo energiju i inteligenciju i sve stvari koje mogu tada preuzeti od njih.’Ulaznice su u pretprodaji 60 kuna (prodajna mjesta Adriaticketa), na dan koncerta 70 kuna (na blagajni kluba Kocka)


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0