Na srpanjskoj sjednici splitskog Gradskog vijeća gradonačelnik Andro Krstulović Opara, Nenad Ružić, Mate Omazić i Dragan Brtan izvijestili su vijećnike o sanaciji marjanske šume, odnosno učinjenom oko suzbijanja potkornjaka u Park šumi Marjan.

Predsjednik Radne skupine za Marjan, Nenad Ružić, tada je otkrio detalje prve faze sanacije.

– Mogu reći da su radovi na Marjanu gotovi. Sve je posječeno što je trebalo posjeći! Sada nas očekuje monitoring, promatranje stanja. Potkornjak je u većini predjela u drastičnom padu, ponegdje ga još ima.

Nakon ljeta, kada se potkornjak primiri, vidjet ćemo stvarno stanje. Tehnički gledano, tvrtka Matima je uspostavila 90 žičanih linija. Toliko je bilo potrebno da se stigne do svakog stabla. Uklonjeno je 12.790 kubika drvne mase ili 38 tisuća stabala i to suhih i zaraženih. Osim Matime, bile su uključene i gradske službe i tvrtke – kazao je, među ostalim, Nenad Ružić.

Google pogled iz zraka

Ljeto se lagano bliži svome kraju, pa ćemo za koji mjesec znati je li velika intervencija u marjanskoj šumi zaista rezultirala iskorjenjivanjem nametnika, a u međuvremenu je Google izbacio najnoviji set zračnih snimki koje pokrivaju i Split.

Zumiranjem područja Park-šume Marjan jasno se vidi što se dogodilo posljednjih nekoliko mjeseci i kako brojke o kojima je govorio Nenad Ružić izgledaju u stvarnosti, snimljene iz zraka. Usporedili smo izgled šume prije i nakon prve faze sanacije…

PRIJE SANACIJE

DANAS

ANIMACIJA – USPOREDBA4 KOMENTARI

  1. Potkornjaku je trebalo najmanje 10 godina da napravi toliku štetu, prema tome odgovorni moraju završiti u zatvoru, u protivnom opet će se opet isto dogoditi, kao i požari, netko uporno potpaljuje i nitko ne odgovara, zato se katastrofalni požari ponavljaju iz sezone u sezonu. Požari se naravno događaju samo u Dalmaciji, pametnome dosta.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime