Tjedan dana ostalo je do Božića, pa smo se raspitali za cijene božićih drvaca. U Splitu se jelke i ostala drvca mogu kupiti na nekoliko lokacija, uključujući ono preko ceste, južnije od Pazara.

Cijene su raznolike i ovise o vrsti i visini stabla…

– Ove godine, kao i svake, imamo smreku od 60 do 80 kuna. Nordijske jele su od 200 do 350 kuna. To je najbolja roba jer joj ne opadaju iglice. Imamo i “silbersrebrenu jelu od 80 do 120 kuna. Visine su od 120 centimetara do 4 metra. Uzgoj je iz Hrvatske, selo Paunovac između Križevaca i Koprivnice – kazao nam je prodavač.

Pitali smo ga kakva je potražnja…

– Zasad je OK. Vrijeme se poboljšalo nakon kiše. Prem Božiću ljudi općenito više kupuju, ali bit će robe za sve – govori prodavač jelki.

Na pazaru se mogu kupiti razne božićne rukotvorine, mahovina, ukrasi. Manje rukotvorine su u pravili 20, 30 kuna, a one veće i preko 100.

Pričali smo i s nekoliko prodavača mahovine. Većina ih je iz Dugopolja. Cijene mahovine ovise o veličini komada.

– Lani je bila suša pa je ove godine mahovinu lakše ubrati. Cijene se različite, kreću se od 10 kuna na više. Prodaja varira. Zanimljivo, više smo prodali u dane vikenda nego danas – kazala nam je Jozica (55).

Druga prodavačica kaže da je mahovina iz čiste prirode:

– Mahovina je zelena i svježa. Najveći komad je 100 kuna, ali pogledajte koliko je velik – rekla nam je Ana (46).

Prodaju se još mlada pšenica (10 kuna), grane imele (30 na više kuna), razna ukrasne biljke.

Susreli smo i prodavača jaslica koji ih ručno izrađuje. Upale su nam u oko jaslice koje obiluju izrađenim dalmatinskim motivima. Jedne jaslice imaju stablo na kojem se suše pršuti…

– Sve sam sam napravio, već godinama prodajem Jaslice. Ovo su prve dalmatinske jaslice. Tu su kikaš, sinije, čanjak, tronožac, mali stapić koji može poslužiti za čačkalice poslije. Za jedne ovakve jaslice treba mi desetak sati. Nije problem sastaviti koliko su finese zahtjevne. Koliko god tehnika išla naprijed, ima tu posla da jaslice potraju – kazao nam je meštar iz Dugopolja.

Ako vas put odnese put splitskog pazara, moći ćete pronaći mnogo toga zanimljivog…


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0