U ponedjeljak, 14.rujna, Splitski filmski festival odvija se na čak tri lokacije.

ZNANOST FANTASTIKE / THE SCIENCE OF FICTIONS redatelja Yosepa Anggi Noena, prikazat će se u Ljetnom kinu Bačvice, s početkom u 21 sat.

Sredinom 60-ih u Indoneziji, mirni Siman slučajno otkriva stranu filmsku ekipu koja u nenaseljenom i pustom području snima slijetanje na Mjesec. Stražari ga zarobe i odsijeku mu jezik, nakon čega Siman počinje pantomimom imitirati usporene pokrete astronauta u svemiru, a okolina ga smatra luđakom.

Yosep Anggi Noen indonezijski je redatelj, od sredine prvog desetljeća 21. stoljeća eksperimentira s filmskim narativima. Rođen u Jakarti 1983., završio je komunikologiju na Faklultetu društvenih i političkih znanosti Sveučilišta Gadjah Mada. Nakon nekoliko kratkih filmova koje je snimio i producirao, 2012. režira svoj prvi dugometražni film Peculiar Vacation and Other Illnesses, koji je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Locarnu. Njegov drugi dugometražni film Solo, Solitude (2016.) premijerno je prikazan u okviru programa Concorso Cineasti del Presente u Locarnu.

U kinoteci Zlatna vrata, s početkom u 18.45 sati, prikazat će se Program 3 kratkometražnih filmova  iz  međunarodne konkurencije.

Laurie Bost / Sébastien Savine ISLAND AND MAINLAND Francuska, 2019, 12’27”
Franck Dion PER ASPERA AD ASTRA Francuska, 2019., 11’08”
Soetkin Verstegen FREEZE FRAME Belgija, 2019., 5′
Alex Mendez Giner RASELJENI / DISPLACED SAD, 2019., 13’40”
Rajee Samarasinghe OČI LJETA / GIMHANAYE NETRA 15′ Šri Lanka / SAD, 2020., 15′
Mili Pecherer IT WANS’T THE RIGHT MOUNTAIN, MOHAMMAD Francuska, 2019., 28′

Trajanje: 85 min

U MKC, Domu mladih od 18:30, prikazivat će se indijski film iz 2019. Boginja i junak, u režiji Aditya Kripalanija.

Kaali Ghosh žrtva je seksualnog iskorištavanja. Nakon što je sin poduzetnika drži kao seksualnu robinju, uspijeva pobjeći. Pokušava riješiti problem stalnih nesvjestica i pronalazi terapeuta preko oglasa u novinama. Vikrant Saraswat je terapeut koji se i sam liječi od ovisnosti o seksu, a njegov najgori strah je povratak na posao i rad s klijenticom koja ga privlači. Njih dvoje bi trebali pomoći jedno drugome, prije nego što mračne strane njihovih osobnosti potpuno preuzmu kontrolu i gurnu ih u propast. Može li se kod Kaali izliječiti disocijativni poremećaj identiteta? Može li Vikrant uspostaviti normalan odnos sa ženama, suzbiti svoju ovisnost i pronaći spas radeći svoj posao kako treba? Drugi plan njihova istraživanja vlastitih mentalnih stranputica čine gradski prizori, kaos i buka Mumbaija.

Aditya Kripalani (1981) je redatelj, pisac, scenarist, glazbenik i producent. Živi i radi u Singapuru, diplomirao je dramaturgiju na Institutu za film i televiziju Indije. Aditya Kripalani je kreativni direktor IDream produkcije i Percept Picture Company. Najpoznatiji je kao autor tri bestselera: Backseat, Frontseat i Tikli and Laxmi Bomb, koji je prerađen u njegov prvi dugometražni film, za koji potpisuje režiju i produkciju. Film je prikazan na nizu filmskih festivala i osvojio je brojne nagrade. Adityin treći film Devi Aur Hero (Boginja i heroj) osvojio je prestižnu nagradu NETPAC za najbolji film na 25. Međunarodnom filmskom festivalu u Kolkati u studenom 2019. i trenutno se prikazuje na festivalima. Aditya Kripalani piše scenarije i radi kao kreativni direktor u reklamnoj industriji u Indiji, Singapuru i Maleziji, a radovi su mu nagrađivani u Cannesu i na festivalima reklamnog filma Ad Stars (J. Koreja) i Kancil (Malezija).

Trajanje: 117 min

 

 

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime