Nakon održane sjednice  Vlade u Hvaru, porazgovarali smo s ravnateljem Lučke uprave Splitsko – dalmatinske županije Domagojem Maroevićem, koji nije skrivao oduševljenje projektima koji uskoro kreću.

Imate razloga za zadovoljstvo nakon sjednice Vlade?

– Sigurno da imamo razloga za zadovoljstvo. Dobili smo 22 milijuna kuna iz europskih fondova za izgradnju nove trajektne luke u Sućurju.

To je jedan od najvažnijih projekata jer je linija Drvenik – Sućuraj jedna od najprometnijih u Splitsko – dalmatinskoj županiji i ima najveći rast putnika i vozila.

Do sada je u Sućurju bilo moguće ukrcati samo trideset vozila, a izgradnjom nove luke bit će omogućen ukrcaj preko 60 vozila i to će biti veliko rasterećenje za sve nas.

Kada će početi radovi?

– Dobili smo građevinsku dozvolu i već idući tjedan ćemo raspisati natječaj, a nadam će da će radovi započeti na početku 2019. godine. Radovi bi trebali trajati oko godinu i pol dana, a nadamo se da će za sezonu 2020. ta linija biti u prometu.

Istok Hvara bi ovim profitirao po pitanju prometne povezanosti s kopnom?

– Sigurno da bi. Cesta Sućuraj – Jelsa, koja je od Jelse do Poljica već izgrađena u dužini 14 km, je prijeko potrebna za cijeli otok i mislim da će se ovaj dio otoka itekako razviti izgradnjom te ceste.

Izgradnja luke je preduvjet da bi cesta imala velik broj vozila.
Prošle godine je preko 450 000 putnika prošlo kroz luku Sućuraj. To su velike brojke i ova cesta je nasušno potrebna.

Gdje će se još u Dalmaciji ulagati kroz sljedeću godinu ili dvije?

– Nadamo se da ćemo kroz sljedećih 6 mjeseci dobiti sredstva iz EU fondova za izgradnju luke u Omišu. Za to već imamo građevinsku dozvolu i očekujemo da ćemo do kraja godine potpisati ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Riječ je o investiciji visokoj gotovo 90 milijuna kuna. Isto tako pri kraju je izrada projektne dokumentacije za izgradnju nove katamaranske luke u Stomorskoj. Investicija je vrijedna oko 15 milijuna kuna, a tijekom 2019. godine dovršili bi i projektnu dokumentaciju rekonstrukciju i dogradnju luke u Starom Gradu. Investicija je vrijedna oko 75 milijuna kuna. S te dvije luke bi onda riješili na otoku Hvaru na jedan duži period problem pristaništa u obje luke, zaključio je Maroević.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime