Tijekom godišnjeg druženja gradonačelnika s medijima u Galeriji umjetnina, dogradonačelnica Jelena Hrgović najavila je financiranje besplatnog WiFi-a za Gradske knjižnice Marka Marulića (GKMM) putem EU fondova.

– Odlučili smo se na prijavu na natječaj Europske unije za jednokratna sredstva u iznosu 15 tisuća eura. To su relativno mala sredstva za grad kao što je Split, ali za prijavu smo se odlučili kako bi ih preusmjerili jednom korisniku i odluka je pala na GKMM. U ovom trenutku smo dobili potvrdu da smo dobili ta sredstva.

Kada bi GKMM  mogao dobiti besplatan WiFi?

– Plan je bio da sad početkom godine, nakon stavljanja te infrastrukture u pogon, Gradska knjižnica postane najveći korisnik.

Kad će centar grada biti pokriven?

– Natječaj je bio ograničen, pa smo išli na to da financiramo mjesto na kojem je najveća potrošnja. Javne lokacije traže puno veću infrastrukturu. Prošle godine smo omogućili besplatni WiFi u gradskim autobusima, tako da se malo pomalo krećemo po gradu, a kad ćemo pokriti centar ne mogu reći sa sigurnošću.

2018. godina je prva u kojoj ste u cijelosti odradili mandat. Jeste li se navikli na svoju funkciju i što možete najaviti za 2019. godinu?

– Jedino na što se sigurno navikavam je posao, a to mi nije strano. Obično me pitaju kako mi je, a ja odgovaram da kao vojnik ustajem i gazim naprijed. Znate da je godina bila u mnogočemu izazovna i turbulentna, ali činjenica da smo danas ovdje svi zajedno pokazuje da su i najveće prepreke nekad premostive i to je poruka, i za naše sugrađane, da ne treba odustajati, da treba doista biti borac u svemu i uvijek se radovati novom danu koji donosi i nove izazove i nove pobjede. Što se tiče mandata koji je za nama, reći ću da je bilo uspona i padova, ali mogu reći da mislim da smo u plusu, da su neke stvari pokrenute i da će 2019. godina sasvim sigurno biti izazovna, da projekti koje smo pokrenuli ugledaju svjetlo dana, pa da i građani kad budu išli u koncertnu dvoranu, budu mogli pristupiti hospiciju ili budu išli u vrtiće i škole, da će sigurno više vjerovati da je neki posao i odrađen.

Što poručujete Splićanima i Splićankama za 2019. godinu?

– Sugrađanima i svim ljudima dobre volje koji dolaze u naš grad, najprije želim zdravlja, radosti i da u malim stvarima vide neko zadovoljstvo, jer život čine male stvari i nekoliko velikih trenutaka. Za te velike se u pravilu iznenadimo, a one male čine tu razliku i radost, je li ti neki dan ispunjen ili nije.

Spomenuli ste koncertnu dvoranu. Kad će biti gotova?

– Prema sadašnjem dinamičkom planu, trebala bi u studenom 2019. godine. Riječ je o specifičnim radovima, pa ih nećemo požurivati i želja nam je u njoj dočekati konac 2019. godine jednim svečanim programom.

Možete li izdvojiti nešto čime ste posebno zadovoljni u 2018. godini?

– Teško mi je izdvojiti jednu stvar. Imam oko 20 projekata kojima se bavim kroz svoje resore, a ono što nam je trenutno najvažnije su aktivnosti oko izgradnje i promjene nekih programa vezano uz vrtiće, početak dogradnje osnovnih škola, trenutno je u izradi elaborat i glavni projekt za dogradnju škole Kamen-Šine i nadam se da će čestica zemlje koju je Grad dobio biti aktivirana 2019. godine. Meni je obrazovanje jako važno, ali socijala je ono što je najosjetljivije i ono što je sasvim sigurno lice grada Splita i u tom segmentu su mi neke pokrenute akivnosti, prioritet. Također, aktivnosti oko izgradnje hospicija su u ovom trenutku glavni izazov, nadam se da će polovinom 2019. konačno ići nabava radova, što znači i vrlo skoru dogradnju. To je nešto što Splitu i okolici na području socijalne skrbi jako treba.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime