Ususret sutrašnjem blagdanu Svetoga Dujma, u Hrvatskome narodnom kazalištu u Splitu održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su sudjelovali predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministrima. Na sjednici su dodijeljene godišnje nagrade. Tom je prigodom potpisano nekoliko razvojnih ugovora.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac i ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović potpisali su predugovor o sufinanciranju pripreme strateških projekata KBC-a Split. Nakon toga je ministrica Žalac s gradonačelnikom Omiša Ivom Tomasovićem potpisala ugovor o gradnji biciklističke staze duž obale i šetnice u Omišu.

Žalac: “Regionalni transfuzijski centar vrijedan 32 milijuna kuna”

– Priprema projekta kroz ovaj Predugovor odnosi se na Centar za akutnu medicinu, Zavod za hitnu medicinu i Centra za specijalističku konzilijarnu zaštitu – objasnila je ministrica Žalac. Dodala je kako je KBC Split važan ne samo za Splitsko-dalmatinsku županiju, nego i za cijelu južnu Hrvatsku.

Upravo danas objavit ćemo natječaj kroz ITU (Integrirana teritorijalna ulaganja) mehanizam u urbanu aglomeraciju Split koji se odnosi na strateški projekt Regionalnog transfuzijskog centra vrijedna 32 milijuna kuna, a to je, sigurno, jedan veliki dar KBC Split – istaknula je Žalac.

Ravnatelj: Imamo najviše akutnih bolesnika od svih bolnica u Hrvatskoj

Da se radi o sjajnim vijestima za splitsku bolnicu naglasio je ravnatelj dr. Julije Meštrović.

– Poznat je strateški značaj KBC-a Split i zbog toga je ovo veliki dan, ne samo za naš grad, već za hrvatsku medicinu općenito. Radi se o centru za akutnu medicinu, a poznato je da mi u Splitu imamo najviše akutnih bolesnika od svih bolnica u Hrvatskoj.

To je služba za polikliničko konzilijarnu zaštitu gdje ćemo nastojati da se naši pacijenti što više obrađuju tako da se ne moraju hospitalizirati, a da dobiju sve zdravstvene usluge. Ovo što se ovdje događa je zapravo dio našeg strateškog razvoja gdje imamo nekoliko tih objekata i cijeli jedan koncept razvoja od istraživačkog do kliničkog i na svim tim objektima i svim tim ciljevima mi vrlo ozbiljno radimo i nadamo se da ćemo ih sve realizirati. Nema sumnje, ovo će potpuno promijeniti i zdravstvo u Splitu i kvalitetu života svih građana – rekao je ravnatelj.

Ministar: Splitska bolnica zaslužuje puno bolje uvjete

Potpisivanje predugovora komentirao je i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

– Danas je zapravo veliki i značajan dan za zdravstvo u južnoj Hrvatskoj. Ideja koju razrađujemo zadnju godinu i pol su upravo bolnice u Splitu. Konačno kreće u realizaciju velika bolnica kao što je KBC Split. Sa složenošću i brojem postupaka, ova bolnica zaslužuje puno bolje uvjete i s ovim krećemo u nešto što će iznjedriti drugačiji izgled Firula i KBC-a za par godina – kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić nakon potpisivanje ugovora – kazao je Kujundžić.

O cijepljenju i poskupljenju nekih lijekova

Novinari su Kujundžića pitali o sve češćoj praksi na zapadu da se kažnjavaju roditelji koji odbijaju cijepiti svoju djecu, ali i upozorili na činjenicu da su neki proizvođači bezreceptnih lijekova podigli cijene lijekova unatoč snižavanju PDV-a početkom godine.

– O kaznama se ne razmišlja u ovom trenutku, ali uistinu što su napravili nijemci, ali i brojne druge zemlje uključujući i SAD je pokazatelj velikog problema necijepljenja i ovom prigodom koristim priliku uputiti svim roditeljima cijepite svoju djecu kako biste sačuvali živote svoje djece i živote i zdravlje druge djece. Vidjet ćemo, pozitivni pomaci su se dogodili jer su se roditelji ipak odlučili više cijepiti djecu nego što je bilo prije par godina – kazao je Kujundžić o cijepljenju.

Na temu poskupljenja nekih lijekova je rekao:

– Onaj tko sigurno nije prevario građane je Vlada koja je smanjila poreze i na lijekove bez recepata. Da li su neki proizvođači napravili nešto što je nemoralno treba vidjeti, a postoje i drugi proizvođači i nadam se da će im konkurencija vratiti za to varanje građana i dizanje cijena kako im se ukaže prilika.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime