U srijedu u 9 sati na rasporedu je 22. sjednica Gradskog vijeća Grada Splita na kojoj će vijećnici, među ostalim, odlučivati i o gorućim problemima stanovništva u centru Splita – nekontrolirana buka.

Povodom sjednice vijećnicima se obratila poznata splitska inicijativa “Dnevna doza splitskog nereda“, koja se već duže vremena intenzivno bavi društvenim i komunalnim problemima u našem gradu i pokazuje bolje rezultate od cijele gradske uprave.

Njihovu poruku gradskim vijećnicima Grada Splita prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

sutra ćete kao vijećnici odlučivati o odluci koja znatno utječe na život građana grada Splita, a naročito na život onih koji žive u obuhvatu stare gradske jezgre i čije iseljavanje pokušavate zaustaviti (barem sudeći prema izjavama predstavnika gradske vlasti). Nažalost moramo vas upozoriti da idete u krivom smjeru, sudeći prema slanju identične verzije dokumenta u dnevni red, istog onakvog kakav je bio i na javnom savjetovanju (gdje su svi prijedlozi stanara odbijeni), kao i na prvom čitanju gdje su neki od vas i sami uočili neke sporne stvari. I to sve u susret obljetnice 40. godina UNESCO zaštite stare gradske jezgre.

Ono što bi vas željeli upozoriti je činjenica da stanari ne traže ništa novo, već primjenu odredbi koje možete vidjeti u Gradu Dubrovniku na snazi, koje se nakon provedbe istih nisu negativno odrazile na turizam Dubrovnika, a ukomponirane su u odluku o komunalnom redu, te su primjenjive i na odluku koju sutra donosite.Proteklih tjedana podijelili smo s javnosti više video uradaka i fotografija negativnih posljedica turizma bez kontrole, te smo se zbilja nadali vašoj reakciji u vidu restrikcija unutar ove odluke.

Činjenica je da se konstantno krši Zakona o zaštiti od buke diljem centra gdje zvučnici na štekatima su radili daleko u noć (iza 00:00h) bez reakcije policije koja je bila alarmirana, da su stanari napadani od alkoholiziranih turista i cipelareni na podu, da su prozori spavaćih soba razbijeni bocama alkoholnih pića u sitne sate, da je naša baština postala WC, da je sve veći broj fizičkih okršaja na našim ulicama i u konačnici ono što je nažalost već svakodnevnica da Grad Split i policija ne uspijevaju održavati javni red i mir na ulicama niti u predsezoni.

Kako ne bi nas krivo shvatili, nitko ne smatra da grad treba stati živiti u 00:00h, već da se život treba nastavit u adekvatnim prostorima. Neizolirana dojučerašnja šupa u prizemlju stambene zgrade ne smije moći raditi radnim danom do 02:00h, već Grad Split i Turistička zajednica Grada Splita trebaju usmjeravati razvoj noćnog života u gradu u noćne klubove koji će se nalaziti u adekvatnim objektima, te gdje će onda policiji biti mnogo lakše kontrolirati devijantna ponašanja prekomjerno alkoholiziranih pojedinaca na određenim žarištima oko navedenih klubova. Pa i danas imate jedan klub u centru grada koji radi do 06:00h i kad bi policija držala ulice pod kontrolom, stanari ne bi znali ni da radi.

I sami ste svjesni da niti trenutna pravila sustav nije u stanju provoditi u sitne noćne sate, a sad imate plan dodatno olabaviti pravila i stvoriti još veći period kaosa na našim ulicama. Kad bi stanar trebao spavati ako će se gosti po cijeloj jezgri razilaziti i do 03:00h radnim danom, a dostava i čišćenje ulica krenuti u 05:00h?

Nažalost moramo napomenuti da unatoč tvrdnjama na prošloj sjednici Gradskog vijeća da će se dozvoliti samo u staroj gradskoj jezgri svaki dan rad do 02:00h, a van nje ne, jer ostali kvartovi su stanarski, da je i SGJ sukladno GUP-u, ali i u stvarnosti stambena zona (M2), te da prestanete od građana centra raditi građane drugog reda. Sada kada je situacija eskalirala drago nam je vidjeti da polako i oni koji su kaos zagovarali radi turizma se počinju buniti jer im recenzije za apartmane i hotele padaju zbog buke radi koje ni njihovi posjetitelji nemaju miran san.

Još jednom pozivamo vas na razum i učenje na tuđim greškama (Dubrovnik, Venecija), pogotovo vijećnike iz redova HDZ-a, da se ugledaju na kolege iz Dubrovnika koji osim što su riješili problem buke, upravo su pokrenuli proceduru za rješavanje problema masovne poplave bankomata unutar zaštićene stare gradske jezgre i stvarnim potezima pokazuju da Dubrovnik je glavni.

U nadi da se nećete bezglavo priklanjati sitnim privatnim interesima, već djelovati u interesu svih građana Grada Splita, srdačno vas pozdravljamo,

Inicijativa DDSN”


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime