Djelatnici Doma za stare i nemoćne Split uputili su dopis kojim podržavaju svog ravnatelja Ivana Škaričića, koji prenosimo u cijelosti:

– Na ovaj potez smo se odlučili budući da nas je novinar gospodin Vinko Vuković (tekst od 09. travnja 2020. godine – Djelatnici Doma uputili su dirljiv mail podrške ravnatelju…) prozvao te aludirao u svome tekstu kako je elektronsku poštu poslao sam ravnatelj. Ovim putem bismo željeli naglasiti, da mi potpisnici ove izjave čestito, marljivo i požrtvovano obavljamo svoje poslove u ovim teškim vremenima, te nam ne pada na pamet ići u daljnju prepisku s gospodinom Vukovićem.

Ovaj dopis Vam šaljemo s iste e-mail adrese, budući da je to službena adresa Doma, objavljena na našoj web stranici i sva korespodencija ide preko iste, te smatramo apsolutno ispravnim što smo i tekst uputili s iste.

Medijima i javnosti naglašavamo da smo kao ustanova poduzeli sve što je trebalo prema uputama nadležnih institucija, a po vlastitoj procjeni, mnoge stvari i puno ranije nego li su nam to nadležne institucije naložile.

Ovim putem Vas pozivamo pod punim imenima i prezimenima da zaustavite javni linč na ravnatelja i djelatnike naše ustanove, koji sve ovo vrijeme trajanja epidemije rade iznimno težak posao u iznimno teškim uvjetima, a sve s ciljem zaštite zdravlja naših korisnika – napisali su.

Također su poslali i kronologiju mjera zaštite i preporuke koje su poduzeli povodom suzbijanja i širenja virusa COVID-19 a radi zaštite zdravlja i interesa korisnika i djelatnika:

 • U Domu je 27.02.2020. osnovano tijelo na čelu sa Ravnateljem, koje se sastaje svaki dan i uvodi nove mjere sukladno naputcima Nacionalnog stožera CZ RH, resornog Ministarstva, Ministarstva zdravlja, NZJZ i Županijskog stožera CZ
 • Ravnatelj je naložio glavnim sestrama sva tri objekta Doma da svakodnevno u 15 h prate sva priopćenja i naputke nadležnih tijela objavljena na mrežnim stranicama, sukladno naputku od 26.02.2020.
 • Žurno je osigurana zaštitna oprema za djelatnike Doma i dezinfekcijska sredstva za korištenje unutar Doma.
 • Povećane su količine obroka za sve korisnike.
 • Odgođeni su svi hladni pregledi, a hospitalizirani su samo korisnici zbog hitnih stanja.
 • Uvedena je zabrana posjeta svih korisnika od strane obitelji i drugih posjetitelja 02.03.2020.
 • Korisnici stambenog dijela su 2.3.2020. podijeljeni u dvije grupe u restoranu tijekom konzumiranja obroka.
 • Od 16.03.2020.god. stupile su na snagu preporuke reduciranja primanja stranaka, telefonsko i elektronsko komuniciranje, odgađanje prijema stranih delegacija te prijava djelatnika ravnatelju o putovanju izvan RH.
 • Uvedena je zabrana svih aktivnosti i događanja od 19.03.
 • Uvedena je zabrana izlaska korisnika iz Doma 19.03. kao i zabrana izlaska na terasu.
 • Uvedena je 20.3. zabrana dostave korisnicima prehrambenih i drugih artikala osim lijekova, dezinfekcijskih sredstava, zaštitnih maski, cigareta, vlažnih maramica, papirnatih maramica i uložaka.
 • Ukoliko korisnik nema osobu od povjerenja da mu donese lijekove koji se nadoplaćuju tada mu Dom organizira dostavu na način da korisnik preda novac i popis a ljekarna dostavi svaki dan u 13 h na osigurano mjesto. Lijek se preuzme na način da se dezinficira i baci originalna ambalaža te se isto uruči korisniku.
 • Od 20.03.2020. djelatnici ispred glavnih vrata skidaju obuću s kojom su došli i koriste drugu obuću koja je dezinficirana
 • Sukladno odluci resornog Ministarstva od 19.03.2020, Ravnatelj Doma je donio odluku o organizaciji rada, rasporedu rada i radnog vremena u Domu za starije i nemoćne osobe Split za vrijeme epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, kojom se rad u Domu organizira u dvije skupine osoblja (skupina A i skupina B), sukladno prijedlogu voditelja objekata, odjela i stručnih cjelina u sva tri objekta Doma, koje će neovisno jedna o drugoj, osigurati kontinuirano obavljanje poslova (gdje god je moguće).
 • 22.03.2020. Ravnatelj donosi odluku o osnivanju novog tijela za praćenje situacije – Kriznog stožera koji se sastaje svakoga dana, a u čijem su sastavu osim Ravnatelja svi voditelji odjela
 • Korisnici stambenog dijela su 23.3.2020. podijeljeni u četiri grupe u restoranu tijekom konzumiranja obroka, kako bi se provele preporučene mjere socijalne distance od 2 m u zatvorenom prostoru
 • Od 23.3. 2020. korisnici na Jedinici pojačane medicinske njege konzumiraju obroke u svojim sobama.
 • Kada se korisnik vrati iz bolnice, a upućen je iz opravdanih razloga, onda se poduzimaju mjere zaštite u pogledu mjerenja tjelesne temperature, dezinfekcije tijela i  prosljeđuje se odjeća u praonicu. Korisnici koji koriste dijalizu borave sami u sobama koje su najbliže izlazima, svakodnevno im se mjeri temperatura i koriste plastični pribor


3 KOMENTARI

 1. Ebote,komunisti bi imali šta učit od ovih lopina iz adezea….
  Druže škaričiću mi ti se kunemo …….ha,ha,ha,ha,upiša sam se od smija….

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime