U ponedjeljak ujutro je u splitskoj gradskoj luci zabilježeno onečišćenje mora. Prema dojavama čitatelja, u velikom dijelu luke jutros se mogao osjetiti intenzivan miris goriva.

Jedan čitatelj nam je opisao viđeno:

– Mrlja se prostirala preko kanala. Neka vrsta goriva je kod pothodnika izlazila iz kanala u more. Izlazilo je minimalno dva sata, a je li nafta izlazila na više od jednog kanala, nisam siguran. Cijela luka smrdi na benzin. Sve sam prijavio Lučkoj kapetaniji – otkriva nam.

Lučki kapetan Željko Kuštera kazao nam je da je upoznat sa slučajem, ali i da je zgrožen neodgovornošću pojedinaca koji izlijevaju svakakve štetne tvari u šahte.– Ne radi se o onečišćenju koje je došlo s brodova, nego je u more kanalima stiglo iz nepoznatog dijela grada. Žalosti me da se neki građani tako olako odlučuju na ovakve nepromišljene radnje – kazao nam je kratko kapetan Kuštera.

Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave Split rekao nam je da je po dojavi o onečišćenju na mjesto događaja odmah uputio ovlaštenog koncesionara, tvrtku CIAN, da sanira postojeće stanje.

Robert Graovac, direktor Službe zaštite okoliša u CIAN-u opisao nam je detalje događaja.

– Nismo sigurni je li zagađenje stiglo kroz oborinsku ili običnu kanalizaciju. Radi se o dijelu luke ispod spomenika dr. Franji Tuđmanu. Tamo je izašla manja količina goriva, najvjerojatnije dizel goriva. Stavili smo privremenu branu koja bi trebala spriječiti daljnje širenje ako daljnje količine budu izlazile kroz kanalizaciju.

One količine koje su izašle vani apsorbiramo upijajućim krpama i prahom te pratimo daljnji razvoj situacije – govori nam Graovac dodajući da se ovakva situacija ne smatra velikim onečišćenjem.

– U normalnim okolnostima se to ne bi ni tretiralo, ali pošto se radi o gradskoj luci, izašli smo na teren. Laki ugljikovodici pri ovakvim temperaturama ispare za 3 do 4 sata – zaključio je.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime