U Hvaru su ovog tjedna održani Dani hrvatskog turizma, ali i sjednica Vlade Republike Hrvatske.

Tim povodom smo porazgovarali s Joškom Stellom, direktorom Turističke zajednice Splitsko – dalmatinske županije, koji je odgovorio na nekoliko naših pitanja.

Završili su Dani turizma. Puno nagrada je otišlo u srednju Dalmaciju. Imate li razloga za zadovoljstvo?

– Naravno da imamo. Sutivan je izabran za najbolju malu destinaciju. Osim Sutivana, dobili smo i nagradu za najbolju malu marinu. Nagradu je također odnio hotel Radisson, tako da možemo biti zadovoljni što se tiče destinacija i poduzetništva.
Posebno bih istaknuo Dalmatinsku zagoru, koja je najbolja ruralna destinacija u Hrvatskoj.

Pokazali smo se kao dobri domaćini, prvenstveno grad Hvar, TZ grada Hvara i mi kao Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije. Svi zadovoljni, održala su se mnoga predavanja, podijelile su se nagrade i možemo reći da su ovo bili izuzetni Dani turizma u Hvaru.

Pokazali smo da smo destinacija koja obara rekorde i koja provodi inovativne projekte. Ovdje smo prezentirali Studiju nosivih kapaciteta, koja je dočekana vrlo pozitivno.

U našem planu razvoja turizma glavna maksima je održivi razvoj za dobrobit lokalnog stanovništva, a sama studija je samo korak prema našem cilju.

Vidimo prema gradonačelniku Krstuloviću Opari i županu Bobanu da se ide prema poboljšanju infrastrukture, da sve to bude bolje, ne samo za turiste, nego i na nas koji smo ovdje cijelu godinu.

Kakve su turističke brojke?

– Imamo 5% više noćenja i 8 % više dolazaka do današnjeg dana. Istaknuo bi sami listopad. Imamo najviše dolazaka i noćenja od svih županija u Republici Hrvatskoj. Imamo najbolju postsezonu u cijeloj Hrvatskoj.

Imaju li obala i otoci razloga za brigu jer Zagora krupnim koracima ide naprijed?

– Ne da nemaju razloga za brigu, nego imaju razloga za veselje. Svi ljudi koji noće po obali, mogu otići na izlet u Zagoru ili čak noćiti tamo, a to će možda dodatno produžiti njihov boravak i povećati potražnju za gostima.

Županija i dalje potiče otvaranje novih OPG-ova i sličnih sadržaja?

– Naravno. Županija to potiče izravno financijski, a mi kao Turistička zajednica radimo na edukaciji kako bi ljudima pomogli da to sve bude kvalitetno odrađeno.

Možete li nam navesti jedan primjer s kojim ste posebno ponosni kroz proteklu turističku sezonu po pitanju jedinice lokalne samouprave?

– Kako ne. Ima ih nekoliko, ali želim istaknuti Sutivan.

Zbog čega?

– Sutivan ima oko 800 stanovnika, a složno su odlučili razvijati bike turizam. Tražili su od ostalih institucija da se uključe. Mi smo to prepoznali. Isto tako imaju jedan prekrasan luksuzni hotel, tako da je Sutivan od svih mali destinacija zaslužio nagradu koju je dobio, zaključio je Stella.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime