ĐIR ‘NOVIM’ KAREPOVCEM Pogledajte kako danas izgleda nekadašnja splitska sramota

Evo što je sve dosad napravljeno, što tek dolzi na red i kad će krenuti ozelenjavanje

Jutros je izvođač radova na Karepovcu Arsen Zoran Tonsić u društvu splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i direktora Čistoće Miroslava Delića proveo novinarske ekipe kroz Karepovac. Ovim putem novinari su se mogli iz prve ruke uvjeriti kako napreduju radovi te kako danas izgleda splitsko odlagalište otpada.


Podsjećamo, s radovima na Karepovcu započelo se 22. studenog 2017. godine, a službeni rok radova je 30 mjeseci.

– Prvo poluvrijeme je gotovo i lagano prelazimo u drugo. Ovim tempom i ako nas vrijeme pomazi, ovo odlagalište bi vrlo brzo moglo stati na noge. Danas je prošlo 10 mjeseci i izveli smo više od 50 posto radova na sanaciji, što potvrđuje da smo ispred ugovorene dinamike. Situacija na odlagalištu nije bila nimalo blistava, kao što sam u više navrata govorio, kapacitet odlagališta je bio gotovo iscrpljen. Pravi izazov za nas kao izvođače bio je pripremiti prostor za zaprimanje svježeg ožtpada, a u isto vrijeme izvoditi iskop i ugradnju starog otpada, ali dobra organizacija i suradnja s Čistoćom omogućila je da odlagalište ne dovedemo u stanje kompletne paralize. – kazao je Tonsić te dodao da ne želi ništa obećavati jer puno toga ovisi o vremenskim uvjetima, ali ako budu u mogućnosti nastaviti ovim tempom, do ljeta iduće godine radovi bi trebali biti gotovi.

Dodao je da je zadovoljan stanjem odlagališnih plinova jer je tek dvaput prekoračena vrijednost H2S i jednom merkaptana, što je ništa u usporedbi s 2017. godinom.

Premješteno ukupno milijun kubika otpada

Tonsić je naveo i koji se radovi trenutno izvode na Karepovcu.

– Trenutno radimo na izgradnji obodnog nasipa gdje je izvedeno više od 80 posto radova, zatim betonskih obodnih kanala za oborinske vode oko cijelog odlagališta, bazena za procjedne vode, ojačanju odlagališnih ploha za novi otpad te izgradnji nasipa koji služi kao tampon zona. – kazao je Tonsić.Na Karepovcu su već završeni radovi iskopa i premještanja materijala iz iskopa Spaladium arene te premještanje otpada s istoka odlagališta. Premješteno je ukupno oko milijun kubika otpada. Tonsić je kazao da više ne bi trebalo biti problema s neugodnim mirisima.

Završeno je i preoblikovanje kompletne južne te većeg dijela sjeverne strane odlagališta, dok će se zapadna oblikovati novim otpadom koji pristiže tijekom sanacije. Tonsić je ovu priliku iskoristio da zahvali svim djelatnicima koji su radili na preuređenju odlagališta. “Kroz godinu dana će Karepovac biti ‘drugi Marjan'”

– Sjetite se gdje smo bili u veljači, kad se od strane ljudi koji su u najboljoj vjeri htjeli nešto napraviti tražilo da se radovi zaustave. Da smo se zaustavili, gdje bi danas bili? Ponekad treba malo stisnuti zube i biti odlučan i tom odlučnošću doći do točke koja je prekretnička, a kad imate tu točku imate i jamstvo za uspjeh. Ovo je zdravi prostor, iz njega više neće biti emisija plinova niti polucija otpadnih voda. More i priobalje će nam biti zdravo, kao i okolni maslinici i polja, a građani će, nadam se kroz godinu dana ispred sebe imati jednu zelenu plohu koja će ih podsjećati na novi Marjan. – kazao je Krstulović Opara najavljujući da će za godinu i pol dana krenuti ozelenjavanje.

Kazao je i da se na novoj odlagališnoj kazeti mora početi odvajati otpad te pozvao i novinare da na današnjoj sjednici Županijske skupštine pozovu odgovorne da ubrzaju taj proces.

– Prenesite im to, kao što stalno radimo ja i moji kolege načelnici i gradonačelnici područja koja pune ovo odlagalište. Karepovac nije splitsko odlagalište, nego odlagalište Splitsko – dalmatinske županije. Znate da se zadnjih 50 godina donosi smeće iz cijele županije, a Splićani su doveli 50 do 60 posto. Hajdemo odvajati! – kazao je.

Krstulović Opara: “Lokacije kanti za odvajanje su dužnost gradskih kotara”

Na pitanje kako namjerava natjerati građane da odvajaju, kazao je da to neće raditi.

– Nema tjeranja građana, treba ih educirati. Razgovarajte sa svojim mlađim ukućanima, oni o tome sve znaju, problem je u nama starima, koji smo prekomodni. Slušajmo svoju djecu. – zaključio je Krstulović Opara. Dodao je i da će pokušati izbjeći kažnjavanje građana zbog neodvajanja, ali da postoji i ta mogućnost.

Prilikom otvaranja nove zgrade Čistoće u petak gradonačelnik je prozvao kotare za nezainteresiranost za postavljanje zelenih otoka za odvajanje otpada. Novinari su ga upitali nije li postavljanje kanti dužnost gradskih službi.

– Znam što piše u članku 44. Komunalnog reda. U njemu vrlo jasno stoji da gradske komunalne i druge službe na prijedlog gradskih kotara i mjesnih odbora određuju površinu. Znači, samo na temelju njihovih prijedloga stručne službe postavljaju kante za otpad. Ukoliko to ne naprave, onda ću ja morati lomiti, makar se zamjerio- kazao je Krstulović Opara. Dodao je da su neki kotari već ispunili tu dužnost te je od 350 predviđenih otoka postavljeno 40, čime nije zadovoljan.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime