Dio vozača Ubera pokrenuo je danas bojkot te tvrtke. Kako kažu, prvotni plan bio je isključiti se s platforme do 15 sati, ali kako ih se počeo okupljati sve veći broj odlučili su bojkot produljiti do daljnjega.

– Nas desetak je pokrenulo sve. Ubrzo nakon naše odluke da se isključimo s mreže otvorena je i Facebook grupa u kojoj se okuplja sve više vozača koji se također isključuju. Ljudi samoinicijativno dolaze jer su ogorčeni – kazao nam je jedan od vozača koji vozi za tvrtku Uber. Da je sve više vozača uključeno u bojkot svjedoče i cijene koje su u velikim gradovima sve veće, a što ukazuje da je velik dio vozača ‘off’.

Razlog blokade, kaže nam jedan od vozača, prvenstveno je ponašanje tvrtke Uber prema svojim vozačima. Prema njegovim navodima, tvrtka vrši pritisak na vozače koji odbijaju vožnje tako što im prijete prekidom suradnje odnosno trajnim isključenjem s platforme, piše Večernji list.

– Uber uzima lihvarsku proviziju od 25%. Da, mi smo znali za nju kod ulaska u ovaj posao, ali onda su automobili koje smo vozili vrijedili 3000-4000 €, a danas moramo po zakonu o cestovnom prometu voziti aute od 8000-10000 €. Gorivo je tada bilo 7 kuna, a danas je 10kuna. Unatoč tome, menadžment Ubera u HR i dalje vodi politiku protiv vozača, a u korist korisnika aplikacije. Probleme s lokalnim taxistima da i ne spominjem. Vozačima se prijeti i oštećuje njihova imovina i kada se to desi Ubera nigdje. Uz stalan pritisak na vozače pod prijetnjom isključivanja s aplikacije bili smo primorani na ovakav potez – upozorava nezadovoljni vozač dodajući da je ovo tek početak ako se odnos između Ubera i vozača ne promijeni – kaže vozač koji je želio ostati anoniman u strahu od negativnih sankcija. Dodaje da otkad je bojkot počeo, djelatnici Ubera ih zovu i prijete da se vozači moraju uključiti ili će ih trajno deaktivirati.

Najavljuju i blokadu cesta

– Na prvi dan školske godine 9. rujna izaći ćemo na cestu te u okvirima zakona ometati promet u najvećim gradovima kako bi skrenuli pozornost javnosti na probleme 4000 vozača koji ovim putem prehranjuju svoje obitelji te korisnicima pružaju brz i povoljan prijevoz – otkriva nam. Kap koja im je prelila čašu bilo je ukidanje fiksnih cijena. Kao primjere nekih neisplativih vožnji navodi nove cijene vožnje na Zrću te do zagrebačke zračne luke. – Umjesto 100,00kn kao do sada cijena vožnje je 24.77, a ulaz na parking Zrće 39,00. Pa tko je tu lud – pita se nezadovoljni vozač, piše Večernji.

Oglasio se i Uber

– U Uberu uvijek vodimo računa o tome da moramo zadovoljiti dvije strane – vozače i korisnike, pa se i cijene formiraju tako da su obje strane zadovoljne. Prije početka ove ljetne sezone cijene su povećane u skladu s povećanom potražnjom, a prije par dana su ukinute fiksne cijene kako bi se osigurala potpuna transparentnost cijena. Na taj način će sve vožnje imati unaprijed određenu cijenu koja odgovara stvarnim uvjetima na cesti u trenutku vožnje.Svi vozači koji voze na Uber platformi su samostalni poduzetnici s registriranim tvrtkama ili obrtima. Oni sami biraju kada će koristiti Uberovu platformu i planiraju vlastite rasporede, odnosno svoje radno vrijeme. Uber je tehnološka platforma koja ih povezuje s korisnicima i uvijek im stojimo na raspolaganju za svu potrebnu pomoć i savjete – stoji u službenom odgovoru tvrtke Uber. Istaknuli su da su pravila ponašanja vozača jasna svima te ih se svi moraju pridržavati kako bi mogli nastaviti voziti preko Uber platforme.


1 KOMENTAR

  1. Prvi dan škole kada hrpa djece bude po cesti, dan kada policija svake godine poziva na povećani oprez zbog prvašića i ostale djece nižih razreda ovo majmuni oće radit probleme u prometu??? Znam da ne treba neka pusta pamet za bit taksist ali vi niste bistriji od betonskog stupa.

Comments are closed.