DINARA U rad puštene najviše panoramske kamere u RH: Vide se Kamešnica, Svilaja, Peruća, Mosor…

Panoramske kamere i meteo podaci s planinarskog skloništa Puma na Dinari besplatno su i javno dostupni svim građanima putem interneta, a zasluga je to projekta MeteoDinara

Sudionici projekta “MeteoDinara” prije desetak dana popravili su tamošnju automatsku meteorološku postaju, ali i ojačali postojeći sustav solarnih panela na planinarskom skloništu Puma na 1632 metra nadmorske visine. Iz MeteoDinara tima ističu da je pred njima bio tehnički zahtjevan zadatak napraviti sustav koji će kontinuriano biti online, a to zahtjeva stabilno napajanje, internet i pravilno programirane rutere i računala. Sudeći prema prvih deset dana rada, sustav je potpuno stabilan jer nijednom nije došlo do prekida slanja podataka, tako da su podaci s meteorološke postaje kontinuirano i javno dostupni unutar mreže meteo postaja Pljusak.com. Podacima se direktno može pristupiti i s ovog linka.


Ekipa MeteoDinara danas je ponovno boravila na Dinari radi dovršenja zacrtanih ciljeva. Danas je u rad pušteno slanje kadrova s tri panoramske web kamere na planinarskom skloništu Puma online! Radi se o najvišim panoramskim kamerama u RH! Postoji istočni, južni i zapadni pogled, pa se tako uz samu Dinaru i okolicu planinarskog skloništa, mogu vidjeti Svilaja, Peruća, Kamešnica, pa čak Mosor i Biokovo.

– Sada možemo kazati da je projekt MeteoDinara uspješno priveden kraju. To znači da smo osigurali kontinuirano slanje meteo podataka, kao i panoramskih podataka online. Svaki planinar prije izleta na Dinaru sada se može u realnom vremenu i vrlo precizno informirati i vremenskim (ne)prilikama koji vladaju u višim predjelima planine. Za meteorološku znanost od neprocjenjive je važnosti imati dostupne podatke s 1632 metra nadmorske visine. Nakon nekog vremena, podaci će se analizirati i imat ćemo prvi ozbiljniji uvid u procjenu klime naše najviše planine.

Postoji i drugi dio “priče”. Panoramske kamere neće služiti samo da se divimo pogledu s ove atraktivne planinske lokacije. Kamere će na vrijeme moći uočiti dim od eventualnih požara, a to može pomoći bržem planiranju gašenja vatre. Osim toga, sljedećih nekoliko tjedana planiramo postaviti i snjegomjernu letvicu, pa ćemo u realnom vremenu moći pratiti visinu snijega na planini. Možda čak raditi i procjenu opasnosti od lavina. Kamere detektiraju pokret i već smo imali slučaj snimanja ptica i divljih zvijeri oko skloništa, a ti će podaci koristiti prirodoslovcima oko proučavanja životinjskog svijeta planine. Sve u svemu, ovaj projekt bit će od velike pomoći i koristi znanstvenoj zajednici, planinarima, izletnicima, gorskim spašavateljima… – kazao je Josip Lažeta (Chain Technology), sudionik projekta.

Na projektu “MeteoDinara“, inače, ravnopravno sudjeluje šest partnera: HGSS Stanica Split, Crometeo, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Splitsko- dalmatinske županije, splitski FESB, Planinarska udruga “Dinaridi” i Chain Technology.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0