DI SI BIJA ’90.-e? Pogledajte kako je izgledao uspon 100 žena na vrh Mosora prije točno 29 godina!

Bila je to popularna, atraktivna, najveća i najmasovnija manifestacija planinarsko-rekreacijskog sadržaja, nadaleko poznata, posvećena prije svega ženama i obilježavanju Dana žena, doprinoseći popularnosti planinarenja i posjećenosti planine Mosor

Po uzoru na sličnu slovensku manifestaciju (100 žensk na Triglav), PD “Mosor” 1974.je započeo organizaciju planinarske akcije100 žena na vrh Mosora, a u povodu 8. ožujka, Dana žena. Bila je to popularna, atraktivna, najveća i najmasovnija manifestacija planinarsko-rekreacijskog sadržaja, nadaleko poznata, posvećena prije svega ženama i obilježavanju Dana žena, doprinoseći popularnosti planinarenja i posjećenosti planine Mosor.


Ovi usponi organizirani su dobrom pripremom i marljivim angažiranjem članova društva, kojih je ponekad i preko 70 bilo uključeno u organizaciju akcije. Tiskani su propagandni letci, primane prijave sudionica, naručivani autobusi, pripremanje čaja kod planinskog doma, osiguranje medicinske ekipe i GSS-a, radio amateri za održavanje radio veze, evidentiranje prijava na vrhu Mosora i još mnogi drugi organizacijski poslovi.

Bitno je istaknuti kontinuirano djelovanje naših članova Bogomira Medića, te braće Bojana i Mitje Tollazzija koji su dugo godina bili na čelu organizacijskog odbora.

Do 1991. godine održano je 18 uspona. Započelo je skromno s malim brojem sudionica, da bi u kasnijim usponima sudjelovalo i po nekoliko tisuća žena. Prema precizno vođenim podacima o svim usponima, do Vickovog stupa popele su se 10.633 sudionice, a do planinarskog doma Umberto Girometta preko 15.800 sudionica. Usponi žena izvođeni su nedjeljom koja je najbliža 8. ožujku međunarodnom prazniku Dana žena. Tada vremenske prilike nisu baš najpovoljnije, pa su tako svega dva uspona bila su po sunčanom vremenu, a ostalih 16 uspona izvedeno u kombinaciji s kišom, vjetrom i snijegom, od čega su dva uspona izvedena samo do planinskog doma radi olujnog nevremena.

Za uspon do Vickovog stupa sudionice su najprije dobivale pismeno priznanje, a kasnije su uspone evidentirale pečatima u knjižice i za 5 uspona bivale nagrađene brončanom, za 10 srebrnom i za 15 zlatnom značkom uspona.

U suradnji sa splitskom izdavačkom kućom Slobodna Dalmacija i ljubljanskim listom Delo, više godina za redom, 5 splitskih planinarki sudjeluje na usponu 100 žensk na Triglav, a 5 slovenki na usponu 100 žena na vrh Mosora.


Od 1998. do 2003.g. HPD “Mosor” pokušava nastaviti tradiciju vođenja žena na Mosor. Obzirom na loše meteorološke prilike u ožujku termin izvođenja akcije pomaknut je za drugu nedjelju u svibnju (o tome se razmišljalo i ranije). Održava se pod nazivom Uspon žena na Mosor, a u povodu Majčinog dana i Sv. Dujma – Dana grada Splita (7. svibnja). Održano je u tom razdoblju još 6 uspona s vrlo skromnim odazivom sudionica, ni približno kao prije Domovinskog rata, što možemo pripisati eventualno nedovoljnoj propagandi, zasićenošću, nemotiviranosti ili pak monotoniji uspona. Posljednjih nekoliko godina, na radost brojnih planinarski i planinara, ova se manifestacija ponovno vratila na vikend najbliži danu žena.

Kako je izgledao uspon daleke 1990. godine pogledajte u fotogaleriji Vjekoslava Aljinovića.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime